De 7 nye slagene – klassisk juletradisjon i moderne drakt

Cover Image for De 7 nye slagene – klassisk juletradisjon i moderne drakt
Visninger:

Julen er full av tradisjoner – og midt i alt står maten. For oss med søttann er ikke bare julemiddagen viktig, men også kakeboksene som fylles gjennom advent.

Se våre moderne julekakeoppskrifter her.

Mot slutten av 1800-tallet og inn på 1900-tallet begynte uttrykket «syv sorter til jul» å feste seg. Tallet 7 går igjen i Bibelen og kirkelig tradisjon, men i praksis handlet det om én ting: «Et bugnende kakefat som viste gjestfrihet og stolthet over eget kjøkken.»

De klassiske 7 slagene varierer litt fra bygd til bygd, men de mest kjente er gjerne krumkaker, sandkaker, goro, serinakaker, fattigmann, berlinerkranser og pepperkaker. Noen bytter ut ett slag med smultringer, kokosmakroner eller sirupssnipper – men poenget er det samme: 7 sorter småkaker som representerer julens dufter, farger og minner.

Historisk var det viktig at kakene tålte å ligge lenge i kakeboks uten kjøleskap og fryser. Derfor er mange av de klassiske 7 slagene ganske tørre og holdbare småkaker – fine, men kanskje ikke alltid de mest spennende.

Men tiden forandrer seg – og det gjør julekakene også. Derfor har vi i Matly samlet det vi mener er de 7 beste, moderne slagene: oppskrifter som fortsatt hedrer den norske juletradisjonen, men i en litt friskere og mer smakfull versjon.

Se våre moderne julekakeoppskrifter her.

1. Julemarsipan med pistasj, nougat og sjokolade

2. Spicy honningnøtter

3. Sarah Bernhardt

4. Julecookies med Non Stop

5. Gule bomber

6. Jul i Rocky Road

7. Red Velvet Crinkle Cookies


Les mer om norske julebaketradisjoner i denne gode artikkelen fra Norsk Folkemuseum


Uansett om du holder deg til de gamle klassikerne eller prøver deg på noe nytt, handler julebaksten om mer enn sukker og smør. Det er lukten av barndom, lyden av latter på kjøkkenet og små øyeblikk av ro midt i desemberkaoset. Så finn frem kjevla, sett på julemusikken – og bak dine egne 7 slag for den moderne julen.