Havrebrød

Et saftig, rustikt brød med mild smak av havre og god tyngde fra både sammalt hvete og havremel. Dette er et brød som holder seg ferskt lenge og egner seg både til frokost, niste og kveldsmat. Den sprø havretoppingen gir et fint preg, mens det luftige, litt seige smuleverket gjør det perfekt for smør og ost. Oppskriften gir to store brød, ideell for deg som vil bake en gang og ha ferskt brød i flere dager.

Tid
1:20 t
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
havrebrod

Ingredienser

Hoveddel

  • 500 g hvetemeltil deigen
  • 350 g sammalt hvetetil deigen
  • 100 g havremeltil deigen
  • 50 g havregryntil deigen
  • 50 g havregryntil topping
  • 750 g vannromtemperert
  • 10 g fersk gjærsmuldret
  • 15 g saltfint havsalt
  • 1 ss raps/solsikke/olivenoljetil å smøre bolle
  • 1 dl vanntil dypping av topping
  • 2 stk brødformerà ca. 1 l

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered deigen

    Ha vann (750 g) i bakebollen og smuldre inn fersk gjær (10 g).

    Rør til gjæren er oppløst.

    Tilsett siktet hvetemel (500 g), sammalt hvete (350 g), havremel (100 g) og havregryn (50 g).

    Elt på lav hastighet til alt er godt blandet.

  2. Tilsett salt og elt ferdig

    La deigen hvile ca. 3 min.

    Tilsett salt (15 g) og øk hastigheten til lav–middels.

    Elt videre i 15–20 minutter, eller til deigen er smidig og slipper bollen.

    Ved håndelt må du regne med litt lengre tid.

  3. Hev deigen

    Smør en stor bolle med raps/solsikke/olivenolje (1 ss) og legg deigen over.

    Dekk med plast eller kjøkkenhåndkle.

    Hev til dobbel eller tredobbel størrelse, ca. 2–4 timer i romtemperatur.

  4. Del og hvile

    Skrap deigen forsiktig ut på en lett melet benk med deigskrape.

    Del den i 2 like emner. Form emnene til runde boller og la dem hvile i 15–30 minutter, med glatt side opp.

    Dekk til med plast eller klede.

  5. Form brødene

    Snu ett emne slik at skjøten vender opp.

    Trykk forsiktig ut luften og form en sirkel.

    Brett øvre tredjedel ned mot midten og press lett med håndbaken.

    Brett nedre tredjedel opp mot midten slik at du får en avlang brødform.

    Lukk skjøten godt med fingrene.

    Dra brødet lett mot deg på benken for å stramme overflaten.

    Gjenta med det andre emnet.

  6. Topp brødene

    Hell vann (1 dl) i en dyp tallerken og ha havregryn (50 g) i en annen.

    Dypp brødene først i vannet, deretter i havregrynene slik at de får et jevnt lag.

    Legg dem i smurte brødformer (2 stk) med skjøten ned.

  7. Etterhev brødene

    Dekk til formene og la brødene heve i ca. 1 time og 15 minutter, eller til de nesten har doblet seg i størrelse.

  8. Stek brødene

    Forvarm ovnen til 230 °C over- og undervarme.

    Snitt brødene med en skarp kniv eller barberblad på toppen.

    Stek midt i ovnen i 40–50 minutter, til kjernetemperaturen når ca. 95 °C.

    Se vår oversikt over kjernetemperatur på brød.

  9. Avkjøl brødene

    Ta brødene ut av formene og la dem avkjøles på rist i minst 30 min før du skjærer i dem.

  10. Serveringsforslag

    Server nystekt havrebrød med godt smør, hvitost og litt syltetøy.

    Brødet passer også perfekt som base til sandwicher eller ved siden av supper og salater.