Vulkanboller

Myke, luftige boller med et “krater” av smeltet smør, sukker og kanel som renner utover under steking. Midt i det varme hullet fylles de med tykk, hjemmelaget vaniljekrem – en uimotståelig kombinasjon av søtt, kremete og luftig. Disse bollene gjør garantert inntrykk, både på smak og utseende.

Tid
35 min
Porsjoner
12
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
vulkanboller

Ingredienser

Hoveddel

  • 75 g meierismørtil deig
  • 3 dl melklunken
  • 50 g fersk gjærtil deig
  • 1 dl sukkertil deig
  • 0,5 ts hornsalttil heving
  • 1 ts kardemomme
  • 1 stk eggromtemperert
  • 550 g hvetemelca., juster ved elting
  • 2 stk bakearktil steking
  • 75 g meierismørkaldt, til fyll
  • 2 ss sukkertil fyll
  • 1 ss kaneltil fyll
  • 5 dl kremfløtetil vaniljekrem
  • 0,5 stk vaniljestangsplittet og skrapt
  • 4 stk eggeplommetil vaniljekrem
  • 25 g maizena(ca. 2 ss), til jevning
  • 125 g sukkertil vaniljekrem
  • 2 ss melistil pynt
  • 1 stk sprøyteposerevt. frysepose m/klippet hull

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm melken og smelt smør

    Smelt meierismør (75 g) i en kjele, tilsett melk (3 dl) og varm til fingervarm temperatur (ca. 37 °C).

  2. Lag deig

    Smuldre fersk gjær (50 g) i en bolle og løs opp i den lunkne smørmelken.

    Tilsett sukker (1 dl), hornsalt (0.5 ts), kardemomme (1 ts) og egg (1 stk).

    Rør inn hvetemel (550 g) litt etter litt til du får en myk, glatt deig.

  3. Hev deigen

    Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45–60 minutter.

  4. Trill ut boller

    Del deigen i 12 like store emner og trill til glatte boller.

    Legg dem på stekebrett med bakepapir.

  5. Lag kanelfyll

    Skjær kaldt meierismør (75 g) i små terninger.

    Bland med sukker (2 ss) og kanel (1 ss).

    Mos lett sammen med en gaffel.

  6. Fyll bollene

    Trykk et dypt hull i midten av hver bolle med fingeren, og legg en stor kule av smørfyllet ned i hullet.

  7. Etterhev og stek

    Dekk bollene med et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i 30 min.

    Stek midt i ovnen på 200 °C (over- og undervarme) i ca. 10 min, til de er gyldne. Fyllet skal ha smeltet og rent utover som “lava”.

  8. Lag vaniljekrem

    Kok opp kremfløte (5 dl) med delt vaniljestang (0.5 stk) og frø.

    Pisk eggeplomme (4 stk) med sukker (125 g) og maizena (25 g) i en bolle.

    Hell den varme fløten gradvis over eggeblandingen under pisking.

    Hell alt tilbake i kjelen og varm forsiktig opp under omrøring til kremen tykner.

    Ikke la den koke.

    Ta av platen, avkjøl litt og dekk til med plastfolie.

    Sett kjølig til kremen er helt kald og tykk.

  9. Fyll bollene med vaniljekrem

    Skjær et snitt i midten av hver bolle og sprøyt inn vaniljekrem.

    Bruk sprøytepose eller frysepose med klippet hull.

  10. Pynt og server

    Sikt over melis (2 ss) rett før servering.

  11. Serveringsforslag

    Server vulkanbollene lune, gjerne med en kopp kaffe.

    De er også nydelige helt avkjølt som dessertboller.

Kilde

Kristine Ilstaddetsoteliv.no