Vulkanboller
Myke, luftige boller med et “krater” av smeltet smør, sukker og kanel som renner utover under steking. Midt i det varme hullet fylles de med tykk, hjemmelaget vaniljekrem – en uimotståelig kombinasjon av søtt, kremete og luftig. Disse bollene gjør garantert inntrykk, både på smak og utseende.

Ingredienser
Hoveddel
- 75 g meierismør – til deig
- 3 dl melk – lunken
- 50 g fersk gjær – til deig
- 1 dl sukker – til deig
- 0,5 ts hornsalt – til heving
- 1 ts kardemomme
- 1 stk egg – romtemperert
- 550 g hvetemel – ca., juster ved elting
- 2 stk bakeark – til steking
- 75 g meierismør – kaldt, til fyll
- 2 ss sukker – til fyll
- 1 ss kanel – til fyll
- 5 dl kremfløte – til vaniljekrem
- 0,5 stk vaniljestang – splittet og skrapt
- 4 stk eggeplomme – til vaniljekrem
- 25 g maizena – (ca. 2 ss), til jevning
- 125 g sukker – til vaniljekrem
- 2 ss melis – til pynt
- 1 stk sprøyteposer – evt. frysepose m/klippet hull
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm melken og smelt smør
Smelt meierismør (75 g) i en kjele, tilsett melk (3 dl) og varm til fingervarm temperatur (ca. 37 °C).
- Lag deig
Smuldre fersk gjær (50 g) i en bolle og løs opp i den lunkne smørmelken.
Tilsett sukker (1 dl), hornsalt (0.5 ts), kardemomme (1 ts) og egg (1 stk).
Rør inn hvetemel (550 g) litt etter litt til du får en myk, glatt deig. - Hev deigen
Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45–60 minutter.
- Trill ut boller
Del deigen i 12 like store emner og trill til glatte boller.
Legg dem på stekebrett med bakepapir. - Lag kanelfyll
Skjær kaldt meierismør (75 g) i små terninger.
Bland med sukker (2 ss) og kanel (1 ss).
Mos lett sammen med en gaffel. - Fyll bollene
Trykk et dypt hull i midten av hver bolle med fingeren, og legg en stor kule av smørfyllet ned i hullet.
- Etterhev og stek
Dekk bollene med et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i 30 min.
Stek midt i ovnen på 200 °C (over- og undervarme) i ca. 10 min, til de er gyldne. Fyllet skal ha smeltet og rent utover som “lava”. - Lag vaniljekrem
Kok opp kremfløte (5 dl) med delt vaniljestang (0.5 stk) og frø.
Pisk eggeplomme (4 stk) med sukker (125 g) og maizena (25 g) i en bolle.
Hell den varme fløten gradvis over eggeblandingen under pisking.
Hell alt tilbake i kjelen og varm forsiktig opp under omrøring til kremen tykner.
Ikke la den koke.
Ta av platen, avkjøl litt og dekk til med plastfolie.
Sett kjølig til kremen er helt kald og tykk. - Fyll bollene med vaniljekrem
Skjær et snitt i midten av hver bolle og sprøyt inn vaniljekrem.
Bruk sprøytepose eller frysepose med klippet hull. - Pynt og server
Sikt over melis (2 ss) rett før servering.
- Serveringsforslag
Server vulkanbollene lune, gjerne med en kopp kaffe.
De er også nydelige helt avkjølt som dessertboller.
Kilde
Kristine Ilstad – detsoteliv.no