Viltsaus

Når høstjakta er over og du står klar med viltkjøtt på kjøkkenet, er det sausen som gjør måltidet til en opplevelse. Denne sausen kombinerer de klassiske smakene av kraft, fløte og einebær med et lite løft fra bringebær og rødvinseddik. Resultatet er en silkemyk, smakfull saus som løfter elg, hjort, reinsdyr eller rådyr til nye høyder. Den er enkel å lage, men krever litt tålmodighet for å få frem de dype smakene og den perfekte konsistensen.

Tid
35 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
wild-game-sauce

Ingredienser

Hoveddel

  • 2 ss brunt sukker
  • 2 ss rødvinseddikk
  • 3 stk sjalottløkfinhakket
  • 8 stk bringebærferske eller frosne
  • 5 stk einerbærlett knuste
  • 1 stilk timian
  • 3 dl viltkraftevt. oksekraft
  • 2 dl kremfløte
  • 0,5 boks seterrømme
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Smelt sukkeret

    Ha brunt sukker (2 ss) i en middels stor kjele og sett på middels varme.

    La sukkeret smelte rolig til det blir gyllenbrunt og karamellisert.

    Rør forsiktig slik at det ikke brenner seg.

  2. Tilsett rødvinseddik

    Hell i rødvinseddikk (2 ss) mens du rører.

    La det bruse godt opp.

    Rør til karamellen har løst seg helt opp i eddiken og du har en jevn blanding.

  3. Tilsett bringebær og løk

    Ha i bringebær (8 stk) og mos dem lett med vispen slik at saften frigjøres.

    Tilsett deretter finhakket sjalottløk (3 stk) og la det småkoke i 2–3 minutter, til løken blir myk og smaken balanseres.

  4. Kok inn med kraft og krydder

    Tilsett viltkraft (3 dl), de lett knuste einerbær (5 stk) og timian (1 stilk).

    Kok opp og la sausen småkoke til væsken er redusert til omtrent halvparten.

    Dette tar ca. 10–15 minutter.

  5. Tilsett fløte og rømme

    Når sausen er redusert, tilsett kremfløte (2 dl) og seterrømme (0.5 boks).

    Rør godt og la det småkoke på lav varme i 10 min til sausen tykner og får en jevn, kremet konsistens.

  6. Smak til og jevn ut

    Fjern timiankvisten.

    Smak til med salt (0.5 ts) og pepper (0.25 ts).

    Bruk stavmikser eller blender for å kjøre sausen glatt og silkeaktig.

    La den småputre til servering slik at den holder seg varm og stabil i konsistensen.

  7. Serveringsforslag

    Server sausen varm over elgstek, reinsdyrbiff, hjortefilet eller rådyrsadel.

    Den passer også godt til potetmos, ovnsbakte rotgrønnsaker eller hjemmelaget tyttebærgelé.

Kilde

Jan Henrik Syversengladkokken