Vestafrikansk jollof-ris
Jollof-ris er en av de mest kjente rettene fra Vest-Afrika. Den får sin dype farge og smak fra paprika, chili, tomat, aromatiske krydder og løk. Basmatirisen trekkes i en rik tomatsaus som gjør hvert riskorn farget, krydret og fullt av aroma. Denne varianten gir et pålitelig resultat med løse, smakfulle riskorn og en intens og varmende krydderprofil. Perfekt som tilbehør til grillet kjøtt, kylling eller fisk, men fungerer også som en komplett rett med litt garnityr på toppen.

Ingredienser
Hoveddel
- 1 stk tomater – stor, kjernes ut i grove biter
- 1 stk rød paprika – renset for frø, grovhakket
- 1 stk habanero – evt. rød chili
- 1 stk fresno chili – evt. grønn chili
- 4 fedd hvitløk
- 1 ss fersk ingefær – finhakkes
- 480 ml vann – til tomatsausen
- 400 g basmatiris – skylles
- 1 stk rødløk – finhakkes
- 80 ml olivenolje – til steking
- 4 ss tomatpuré
- 1 ts salt
- 2 ss røkt paprikapulver
- 1 ts karri
- 1 ts spisskummen
- 1 ts timian
- 0,5 ts pepper
- 0,25 ts gurkemeie
- 1 stk laurbærblad
- 1 ss kyllingfond – flytende, evt. grønnsaksfond
- 4 ss vårløk – finhakket til garnityr
- 4 ss koriander – finhakket til garnityr
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Lag tomat- og paprikasausen
Ha den grovhakkede tomater (1 stk), grovhakket rød paprika (1 stk), habanero (1 stk) uten stilk, fresno chili (1 stk) uten stilk, skrelte hvitløk (4 fedd), finhakket fersk ingefær (1 ss) og målt vann (480 ml) i blenderen.
Kjør alt helt glatt til en jevn saus. - Fres løk og bygg grunnsmaken
Varm olivenolje (80 ml) i gryten.
Tilsett den finhakkede rødløk (1 stk) og salt (1 ts).
Stek til løken mykner og får litt farge. - Stek tomatpuré og krydder
Lag plass i midten av gryten og tilsett tomatpuré (4 ss).
Stek den i noen minutter til den blir mørkere.
Rør så inn røkt paprikapulver (2 ss), karri (1 ts), spisskummen (1 ts), tørket timian (1 ts), malt pepper (0,5 ts) og gurkemeie (0,25 ts).
La krydderne varmes 1 min. - Vend inn risen
Tilsett den skylte basmatiris (400 g).
Rør nøye slik at alle riskorn får et lag av olje og krydder. - Tilsett buljong og laurbærblad
Rør inn kyllingfond (1 ss) og legg i laurbærblad (1 stk).
- Kok risen i sausen
Hell den glattkjørte tomat- og paprikasausen over risen.
Sett platen på høy varme til alt bobler godt.
Legg på lokket, senk til lav varme og la det småkoke i 20 min uten å ta av lokket. - La risen hvile
Skru av varmen.
La gryten stå med lokket på i 12 min slik at risen setter seg ferdig. - Løft og løsne riskornene
Fjern lokket og bruk en gaffel til å løfte og lufte risen, så riskornene frigjøres.
- Tilsett garnityr
Dryss finhakket vårløk (4 ss) og finhakket koriander (4 ss) over før servering.
- Serveringsforslag
Server jollof-risen med grillet kjøtt, kyllinglår, stekt fisk eller vegetartilbehør.
Et friskt grønt salatblad eller litt stekt plantain passer godt.