Vestafrikansk jollof-ris

Jollof-ris er en av de mest kjente rettene fra Vest-Afrika. Den får sin dype farge og smak fra paprika, chili, tomat, aromatiske krydder og løk. Basmatirisen trekkes i en rik tomatsaus som gjør hvert riskorn farget, krydret og fullt av aroma. Denne varianten gir et pålitelig resultat med løse, smakfulle riskorn og en intens og varmende krydderprofil. Perfekt som tilbehør til grillet kjøtt, kylling eller fisk, men fungerer også som en komplett rett med litt garnityr på toppen.

Tid
50 min
Porsjoner
8
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
west-african-jollof-rice

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 stk tomaterstor, kjernes ut i grove biter
  • 1 stk rød paprikarenset for frø, grovhakket
  • 1 stk habaneroevt. rød chili
  • 1 stk fresno chilievt. grønn chili
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 ss fersk ingefærfinhakkes
  • 480 ml vanntil tomatsausen
  • 400 g basmatirisskylles
  • 1 stk rødløkfinhakkes
  • 80 ml olivenoljetil steking
  • 4 ss tomatpuré
  • 1 ts salt
  • 2 ss røkt paprikapulver
  • 1 ts karri
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts timian
  • 0,5 ts pepper
  • 0,25 ts gurkemeie
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 ss kyllingfondflytende, evt. grønnsaksfond
  • 4 ss vårløkfinhakket til garnityr
  • 4 ss korianderfinhakket til garnityr

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Lag tomat- og paprikasausen

    Ha den grovhakkede tomater (1 stk), grovhakket rød paprika (1 stk), habanero (1 stk) uten stilk, fresno chili (1 stk) uten stilk, skrelte hvitløk (4 fedd), finhakket fersk ingefær (1 ss) og målt vann (480 ml) i blenderen.

    Kjør alt helt glatt til en jevn saus.

  2. Fres løk og bygg grunnsmaken

    Varm olivenolje (80 ml) i gryten.

    Tilsett den finhakkede rødløk (1 stk) og salt (1 ts).

    Stek til løken mykner og får litt farge.

  3. Stek tomatpuré og krydder

    Lag plass i midten av gryten og tilsett tomatpuré (4 ss).

    Stek den i noen minutter til den blir mørkere.

    Rør så inn røkt paprikapulver (2 ss), karri (1 ts), spisskummen (1 ts), tørket timian (1 ts), malt pepper (0,5 ts) og gurkemeie (0,25 ts).

    La krydderne varmes 1 min.

  4. Vend inn risen

    Tilsett den skylte basmatiris (400 g).

    Rør nøye slik at alle riskorn får et lag av olje og krydder.

  5. Tilsett buljong og laurbærblad

    Rør inn kyllingfond (1 ss) og legg i laurbærblad (1 stk).

  6. Kok risen i sausen

    Hell den glattkjørte tomat- og paprikasausen over risen.

    Sett platen på høy varme til alt bobler godt.

    Legg på lokket, senk til lav varme og la det småkoke i 20 min uten å ta av lokket.

  7. La risen hvile

    Skru av varmen.

    La gryten stå med lokket på i 12 min slik at risen setter seg ferdig.

  8. Løft og løsne riskornene

    Fjern lokket og bruk en gaffel til å løfte og lufte risen, så riskornene frigjøres.

  9. Tilsett garnityr

    Dryss finhakket vårløk (4 ss) og finhakket koriander (4 ss) over før servering.

  10. Serveringsforslag

    Server jollof-risen med grillet kjøtt, kyllinglår, stekt fisk eller vegetartilbehør.

    Et friskt grønt salatblad eller litt stekt plantain passer godt.