Verdens beste Fårikål

Fårikål er en ekte norsk klassiker og ofte omtalt som nasjonalretten. Den er enkel å lage, og smaken blir bare bedre dagen etter. Retten består av lam eller sau, kål, hele pepperkorn og noen få enkle ingredienser. Perfekt for høst- og vinterkvelder, eller når du vil samle familien rundt et stort grytemåltid.

Tid
2:10 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
forikaal

Ingredienser

Hoveddel

  • 1,5 kg hodekål
  • 1,5 kg fårikålkjøttlammebog
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ss meierismør
  • 3 ts salt
  • 2 ss hele pepperkorn
  • 2 stk laurbærblad
  • 4 dl vannkokende

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Tilberedning

    Bruk ferdig oppdelt fårikålkjøtt (1.5 kg) fra butikken.

    Skyll raskt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.

    Legg halvparten av bitene i en plastpose sammen med hvetemel (2 ss) og rist godt så kjøttet blir lett dekket.

  2. Kutt kålen

    Del hodekål (1.5 kg) i båter, ca. 4–6 cm store. Fjern de groveste ytterbladene.

  3. Lag lagene

    Smelt meierismør (1 ss) i en stor gryte.

    Legg først et lag kjøtt, deretter et lag kål.

    Strø over salt (3 ts) og hele pepperkorn (2 ss).

    Fortsett lagvis til alt er brukt.

    Legg laurbærblad (2 stk) innimellom.

  4. Tilsett vann

    Hell på kokende vann (4 dl) til det nesten dekker, men ikke helt.

    Sett på lokk.

  5. Koketid

    La gryten småkoke på lav varme i ca. 2 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra beinet.

    Pass på at det ikke koker tørt – tilsett mer vann om nødvendig.

  6. Servering

    Server fårikålen glovarm med kokte poteter. Retten er gjerne enda bedre dagen etter.