Vegetar Shepherd’s Pie

En enkel, mettende og vegetarisk Shepherd’s Pie fylt med grønnsaker og linser. Toppet med potet- og søtpotetmos med blomkål. Retten kan enkelt gjøres helt vegetarisk/vegansk ved å bruke vegetarisk Worcestershire sauce og bytte ut parmesan og smør.

Tid
1:20 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
vegetarian-shepherd-s-pie-in-a-rustic-baking-dish

Ingredienser

Fyll

  • 1 ss raps/solsikke/olivenolje
  • 1 stk purreløk
  • 2 stk gulrøtter
  • 150 g aromasopp
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 stk salvieblader
  • 1 bunt timianfersk blader
  • 400 g grønne linser
  • 400 g hermetiske hakkede tomater
  • 2 dl grønnsaksbuljong
  • 2 dl rødvin
  • 1 ss worcestershire-saus (valgfritt)
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts chiliflak (valgfritt)
  • 1 ts sukker (valgfritt)
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 2 stk søtpotet
  • 2 stk potetermelne
  • 0,5 stk blomkål
  • 1 ss meierismør
  • 1 ss parmesan (valgfritt)vegetarisk
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Fremgangsmåte

Fyll

  1. Forbered grønnsakene

    Skrell og finhakk purreløk (1 stk), gulrøtter (2 stk) og hvitløk (1 fedd).

    Hakk aromasopp (150 g) grovt.

    Del blomkål (0.5 stk) i buketter.

    Skrell og skjær poteter (2 stk) og søtpotet (2 stk) i terninger (ca. 2 cm).

  2. Lag fyllet

    Varm opp raps/solsikke/olivenolje (1 ss) i en stor panne på middels varme.

    Fres purren i 4–5 minutter til den mykner.

    Tilsett gulrøtter, sopp og hvitløk, stek videre i 4–5 minutter.

    Rør inn salvie (3 stk), timian (1 bunt), grønne linser (400 g), hermetiske hakkede tomater (400 g), grønnsaksbuljong (2 dl) og rødvin (2 dl).

    Kok opp, reduser varmen og la småkoke i 18–20 minutter.

    Tilsett worcestershire-saus (1 ss), soyasaus (1 ss), chiliflak (1 ts) og sukker (1 ts) om ønskelig.

    La det småputre 1–2 minutter til. Juster konsistens med litt vann hvis for tørt, eller kok inn mer hvis for vått.

    Smak til med salt (1 ts) og pepper (0.5 ts).

  3. Lag toppingen

    Kok opp en stor kjele med vann.


    Ha i poteter og søtpoteter, kok i 10–12 minutter.

    Tilsett blomkålbuketter og kok videre i 8–10 minutter til alt er mørt.

    Sil av vannet og ha grønnsakene tilbake i kjelen.

    Tilsett meierismør (1 ss) og mos til jevn puré.

    Smak til med salt (0.5 ts) og pepper (0.25 ts). Hold varmt.

  4. Monter og stek

    Forvarm ovnen til 200 °C (180 °C varmluft).

    Ha fyllet i en ildfast form.

    Fordel potet- og blomkålmosen jevnt over fyllet.

    Lag mønster med en gaffel for ekstra sprø overflate.

    Dryss over parmesan (1 ss) hvis du ønsker ostetopp.

    Stek i ovn i 18–20 minutter til toppen er gyllen og fyllet bobler.

    Tips

    • Lag gjerne i porsjonsformer – perfekt til frysing og rask oppvarming.

    • Bruk vegetarisk Worcestershire sauce eller Henderson’s Relish.

    • Bytt parmesan med annen vegetarisk hardost, eller sløyf helt.