Vegansk sylte

Vegansk sylte gir den klassiske julestemningen uten bruk av animalske produkter. Her brukes plantebaserte biter som kokes i en kraft rik på varme krydder, røyktoner og næringsgjær for å gi en autentisk smak. Agar fungerer som bindemiddel og gir den karakteristiske faste og lett geléaktige konsistensen. Når massen presses ned i former, får du fine marmoreringer som ligner tradisjonell sylte. Denne varianten er enkel å lage, samtidig som den holder formen godt og smaker overraskende ekte.

Tid
40 min
Porsjoner
10
Vanskelighetsgrad
EASY
Vegansk sylte

Ingredienser

Hoveddel

  • 600 g plantebaserte kjøttbiterCoop Vegetardag Chunks, Oumph
  • 3 dl vannkaldt
  • 60 g vegansk smørsmeltes, f.eks. Eldorado smøremykt
  • 1 ts ingefær (malt)
  • 1 ts allehånde
  • 3 ts saltevt. buljongpulver for mer smak
  • 1 ts nellik (malt)
  • 4 ts agarpulver
  • 1 ts pepper
  • 2 ts røykaromaliquid smoke
  • 2 ts næringsgjær

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered ingrediensene

    Sett alle ingrediensene klare.

    Sørg for at de plantebaserte kjøttbitene er tint og klare.

  2. Smelt smøret

    Smelt det vegansk smør (60 g) i en middels stor gryte på middels varme.

  3. Kok opp krydderbasen

    Tilsett

    • vann (3 dl)

    • ingefær (malt) (1 ts)

    • allehånde (1 ts)

    • salt (3 ts) eller buljongpulver

    • nellik (malt) (1 ts)

    • pepper (1 ts)

    • røykaroma (2 ts)

    • næringsgjær (2 ts)

    Rør godt og kok opp.

    Smak til om basen er salt nok.

    Sylte skal være tydelig salt.

  4. Rør inn agarpulver

    Tilsett agarpulver (4 ts) i den varme væsken og rør energisk så pulveret løser seg helt opp.

  5. Kok inn kjøttbitene

    Ha plantebaserte kjøttbiter (600 g) i gryten.

    Rør godt slik at krydderbasen fordeler seg jevnt.

    Senk varmen og la blandingen småkoke i ca. 25 °C.

    Rør ofte for å forhindre at bitene setter seg fast.

    Kok til mesteparten av væsken har fordampet, men det skal fortsatt være litt fukt igjen.

    Ikke kok det tørt.

  6. Fyll formene

    Fordel sylteblandingen i de to små brødformene.

    Press massen godt ned med en sleiv for å unngå luftlommer og for å få en jevn overflate.

  7. Press sylten

    Plasser en ekstra form direkte oppå hver fylt form, eller bruk en tung vekt.

    Målet er å presse massen hardt sammen så den får en fast struktur og marmorering som tradisjonell sylte.

  8. Sett til avkjøling

    Sett formene i kjøleskapet og la dem stå under press i minst 3–4 timer.

    Gjerne over natten for best konsistens.

  9. Serveringsforslag

    Server sylten i tynne skiver på godt rugbrød eller grovbrød.

    Topp med sennep, rødbeter eller syltet løk.

    Perfekt til julefrokost, koldtbord eller som plantebasert pålegg gjennom desember.

Kilde

gronnmatportal.no