Veganske potetkaker med krydrede kikerter
En smakfull vegansk middag der myke potetkaker fylt med krydret potetmos stekes sprø utenpå og serveres med varme, aromatiske kikerter i tomat og sennepsfrø. Dette er en perfekt måte å bruke opp bakte poteter, og retten får en dyp, indisk-inspirert smak fra curryblader, ingefær og garam masala. Potetkakene blir ekstra gode når de fylles med et sterkt potetfyll som gir fin kontrast til den milde utsiden. Server alt rykende varmt som en mettende middag for fire.

Ingredienser
Kikerter og spicy kikertsaus
- 250 g kikerter – bløtlegges over natten
- 1 l vann – Til å dekke kikertene
- 1,5 l vann – Til koking av kikerter
- 3 ss solsikke/raps/stekeolje – Til steking
- 1 ts sennepsfrø – Gule hele frø
- 1 klype salt
- 1 ts chilikrydder – Juster styrke etter smak
- 75 g fersk ingefær – Skjær i tynne strimler
- 5 stk tomater – Del i grove biter
- 10 stk karriblader – Friske eller tørkede
- 1 neve koriander – Skyll og grovhakk
- 300 ml kikert kokevann – Vann fra kokte kikerter
Potetkaker med fyll
- 3 stk bakte poteter – Avkjølte
- 4 ss hvetemel
- 0,5 ts salt
- 4 ts garam masala krydder
- 2 stk chili
- 1 neve koriander
- 150 ml solsikke/raps/stekeolje
Fremgangsmåte
Kikerter og spicy kikertsaus
- Bløtlegg kikertene
Skyll de tørre kikerter (250 g) grundig.
Legg dem i en stor bolle og dekk med kaldt vann (1 l).
La dem stå i minst 12 timer. - Kok kikertene
Hell av bløtevannet.
Ha kikertene i en kjele og fyll på friskt vann (1,5 l).
Kok opp og la småkoke til kikertene er helt møre, ca. 1.5–2 timer.
Sett av kikert kokevann (300 ml).
Sil av resten.
Sett kikertene til side. - Forbered grønnsakene
Skrell fersk ingefær (75 g) og skjær den i tynne strimler.
Skyll tomater (5 stk), fjern stilkfestet og skjær dem i grove biter.
Skyll koriander (1 neve) og grovhakk bladene.
Legg alt klart i små boller. - Start krydringen til sausen
Varm solsikke/raps/stekeolje (3 ss) i en kjele.
Når oljen er varm, tilsett gule sennepsfrø (1 ts) og salt (1 klype).
La frøene poppe. - Tilsett aromater
Rør inn chilikrydder (1 ts) og la det varmes et par sekunder.
Ha i ingefærstrimlene og fres til de begynner å bli myke. - Kok tomatbasen
Tilsett tomatbitene og karriblader (10 stk).
La det surre til tomatene brytes ned og sausen blir tykkere. - Tilsett kikerter og kokevann
Ha i de kokte kikertene og hell ove av det avsatte kokevannet fra kikertene.
La blandingen småkoke.
Tilsett mer kokevann om sausen blir for tørr. - Avslutt kikertene
Når sausen er fyldig og kikertene er varme, rør inn grovhakket koriander.
Sett kjelen til side.
Potetkaker med fyll
- Forbered potetmassen
Skrap ut alt potetkjøtt fra bakte poteter (3 stk).
Del potetene i to boller: to tredeler i én bolle og den siste delen i en annen. - Lag ytterdeigen
Bland hvetemel (1 ss) inn i bollen med mest potet.
Kna lett til en jevn masse. - Lag potetfyllet
I den mindre bollen, bland inn salt (0,5 ts), garam masala krydder (4 ts), finhakket chili (2 stk) og finhakket koriander (1 neve).
Kna massen sammen. - Form potetkakene
Del ytterdeigen i 4 deler på ca. 110 g og rull til baller.
Trykk dem flate med hvetemel (3 ss) på hendene og arbeidsflaten.
Del fyllet i 4 baller på ca. 55 g.
Legg én fylt ball i midten av hver flate potetkake og pakk ytterdeigen godt rundt.
Legg kakene på bakepapir. - Stek potetkakene
Varm solsikke/raps/stekeolje (150 ml) i en stekepanne.
Stek potetkakene på middels høy varme til de er gyllenbrune og sprø på alle sider.
La dem renne av på kjøkkenpapir. - Serveringsforslag
Server potetkakene varme, omgitt av de krydrede kikertene.
Topp gjerne med ekstra koriander.
Litt frisk lime eller en vegansk yoghurtdipp passer godt ved siden av.
Kilde
John Torode – bbc.co.uk