Urtepannekaker med røkt laks, dill og sitroncrème

Disse tynne urtepannekakene har en frisk og balansert smak, der dill og gressløk gir et tydelig nordisk preg. Pannekakene får ekstra aroma fra finrevet sitronskall i røren, og fylles med en kremet blanding av røkt laks, sprø agurk, crème fraîche og dijonsennep. Resultatet er en elegant, men lettlaget rett som passer like godt til lunsj og lett middag som til forrett ved selskapelige anledninger.

Tid
45 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
pannekaker-rokt-laks

Ingredienser

Urtepannekaker

  • 4 stk egg
  • 200 g hvetemel
  • 6 dl melk
  • 50 g meierismørsmeltet
  • 1,5 ss fersk dillfinhakket
  • 1 ss fersk gressløkfinhakket
  • 0,5 ss fersk persillefinhakket
  • 1 ts sitronskallfinrevet, økologisk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss meierismørsteking
  • 300 g agurkskrelt
  • 250 g røkt laksi strimler
  • 300 g crème fraîche35 % fett
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ts lodderogn

Fremgangsmåte

Urtepannekaker

  1. Forbered urter og grønnsaker

    Skyll fersk dill (1,5 ss), fersk gressløk (1 ss), og fersk persille (0,5 ss) grundig.

    Tørk dem godt og finhakk urtene hver for seg.

    Finriv sitronskall (1 ts), og press sitronsaft (1 ss) og sett til side.

    Skrell agurk (300 g), del den i to på langs, skrap ut frøene med en skje og skjær agurken i små terninger.

    Sett grønnsaker og urter klart.

  2. Lag pannekakerøren

    Ha egg (4 stk) i en stor bolle og visp dem lett sammen.

    Tilsett hvetemel (200 g) gradvis mens du visper, slik at røren blir klumpfri.

    Spe med melk (6 dl) litt etter litt til en glatt og relativt tynn røre.

    Rør inn smeltet meierismør (50 g), salt (1 ts) og pepper (1 ts).

    La røren hvile i ca. 30 minutter slik at melet sveller.

    Vend deretter inn finrevet sitronskall og alle de finhakkede urtene.

  3. Stek pannekakene

    Varm stekepannen på middels varme og smelt litt meierismør (2 ss).

    Hell en liten øse røre i pannen og vipp pannen slik at røren fordeles i et tynt lag, ca. 22–24 cm i diameter.

    Stek pannekaken gyllen på begge sider.

    Legg ferdigstekte pannekaker oppå hverandre på en tallerken og hold dem lune mens resten stekes.

  4. Bland laksefyllet

    Ha crème fraîche (300 g) i en bolle og rør den glatt.

    Tilsett dijonsennep (1 ts) og sitronsaft, og smak til med salt og nykvernet sort pepper.

    Vend forsiktig inn strimlet røkt laks (250 g), agurkterninger og lodderogn (2 ts) slik at fyllet holder en kremet, men luftig konsistens.

  5. Fyll og rull pannekakene

    Legg en raus skje laksefyll midt på hver pannekake.

    Rull pannekakene stramt sammen og skjær hver rull i to eller tre biter med en skarp kniv.

  6. Pynt og server

    Anrett pannekakerullene på et serveringsfat og dryss over finhakket dill eller gressløk rett før servering.

  7. Serveringsforslag

    Server som en lett hovedrett med en frisk grønn salat og sitronbåter ved siden av. Som forrett kan pannekakerullene skjæres i mindre biter og serveres på fat med ekstra urter og litt ekstra lodderogn.