Tyrkiske Egg (Çılbır) med Krydret Smør og Yoghurtsaus

Dette er en av de mest smakfulle eggrettene du kan lage til frokost eller brunch. Myk yoghurt med hvitløk og dill danner en frisk base, mens de varme posjerte eggene gir fylde. Over det hele helles smeltet smør rørt ut med krydret paprika og chili, som gir en dyp og aromatisk varme. Server med godt brød som kan trekke opp alt av saus og smør. En enkel rett, men smaken er imponerende.

Tid
30 min
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
cilbir

Ingredienser

Hoveddel

  • 2,5 dl gresk yoghurtromtemperert
  • 1 fedd hvitløkfinrevet
  • 0,5 ts pepper
  • 0,25 ts saltsmak til
  • 1 klype kajennepepper
  • 2 ss dillfinhakket, helst fersk
  • 60 g usaltet smør
  • 0,5 ss chiliflaketter ønsket styrke
  • 0,5 ts røkt paprikapulver
  • 0,25 ts spisskummen
  • 1 ss persillefinhakket
  • 1 ss jalapeñosfinhakket
  • 2 ss olivenolje
  • 1 klype saltsmak til
  • 1 ss eddik (klar)
  • 4 stk egg
  • 1 klype havsalttil topping
  • 4 skive brødgodt og ristet

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bland yoghurtsausen

    Ha gresk yoghurt (2,5 dl) i en bolle.

    Riv hvitløk (1 fedd) fint og rør inn.

    Tilsett pepper (0,5 ts) , salt (0,25 ts) og kajennepepper (1 klype).

    Hakk dill (2 ss) og vend inn.

    La sausen stå på kjøkkenbenken så den ikke er kald ved servering.

  2. Lag krydret smør

    Smelt usaltet smør (60 g) i en liten stekepanne på middels varme til det begynner å boble.

    Rør inn chiliflak (0,5 ss) (eller Aleppo chili ), røkt paprikapulver (0,5 ts) og spisskummen (0,25 ts).

    Ta pannen av varmen og la krydderne trekke i smøret.

  3. Lag urteoljen

    Hakk persille (1 ss) og jalapeños (1 ss) fint.

    Knus dem lett i en morter.

    Rør inn olivenolje (2 ss) og smak til med litt salt (1 klype).

  4. Posjer eggene

    Fyll en kasserolle med 2–3 cm vann og kok opp.

    Senk varmen så vannet bare syder.

    Tilsett eddik (klar) (1 ss).

    Knekk ett egg i en liten skål og senk det forsiktig ned i vannet.

    Gjenta med de andre egg (4 stk).

    La eggene posjere i 2.5–3 minutter til hviten er fast, men plommen rennende.

    Løft dem ut med hullsleiv og legg dem kort på kjøkkenpapir.

  5. Anrett retten

    Fordel yoghurtsausen på 2 tallerkener og lag små renner i sausen med baksiden av skjeen.

    Legg 2 posjerte egg på hver tallerken.

    Øs over det varme kryddersmøret.

    Drypp litt urteolje over om du bruker det.

    Avslutt med en havsalt (1 klype).

  6. Serveringsforslag

    Server med ristet brød (4 skive) eller surdeigsbrød som kan dras gjennom yoghurt, smør og plomme.

    Frisk salat ved siden av gjør frokosten mer komplett.