Tranebær–Sitronbarer
Disse to-lagede tranebær–sitronbarene kombinerer syrlige bær med en silkemyk sitrontopp på en sprø, saltet smørbunn. Tranebærene kokes raskt til en frisk, rubinrød kompott med sitronskall, som gir både aroma og naturlig tykning. Over dette helles et tynt lag sitronfyll som setter seg til en glatt, lys gul kontrast. Resultatet er skarpe lag, sprø kanter og en perfekt balanse mellom søtt og surt. Barene holder seg svært godt i kjøleskap og passer både til helgekos, gavebaking og høytid.

Ingredienser
Tranebærkompott
- 340 g tranebær
- 150 g sukker
- 2 stk sitron
- 3 ss vann
Crust
- 190 g hvetemel
- 65 g sukker
- 1 ts salt
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 170 g meierismør
- 1 ss solsikke/raps/stekeolje
Sitronlag
- 200 g sukker
- 30 g hvetemel
- 0,13 ts salt
- 3 stk egg
- 120 ml sitronsaft
- 20 g melis – Siktet over ved servering
Fremgangsmåte
Tranebærkompott
- Kok tranebærkompotten
Kok opp tranebær (340 g) med sukker (150 g) og vann (3 ss) i den store kjelen.
Rør jevnlig til bærene sprekker og blandingen tykner til en kompott. - Tilsett sitronskallet
Riv sitronskallet fint med rivjern fra sitron (2 stk) og rør det inn i den varme kompotten.
La den avkjøle litt på benken.
Crust
- Forbered formen
Kle bakeformen med ett stort ark aluminiumsfolie og trykk folien godt ned i hjørnene.
Pensle hele innsiden med solsikke/raps/stekeolje (1 ss). - Bland deigen
Pisk sammen hvetemel (190 g), sukker (65 g) og salt (1 ts) i en bolle.
Bland vaniljeekstrakt (1 ts) inn i det avkjølte, smeltede meierismør (170 g) og hell det over melblandingen.
Rør til deigen samler seg. - Press ut bunnen
Press deigen jevnt utover i formen ved hjelp av slikkepott eller hendene.
- Forstek bunnen
Sett formen på et stekebrett og stek bunnen midt i ovnen ved 175 °C i 17–20 minutter, til overflaten er lett gyllen.
Sitronlag
- Press sitronene
Press sitronene til du har sitronsaft (120 ml).
Sil bort frø og fruktkjøtt. - Rør sammen sitronfyllet
Pisk sukker (200 g), hvetemel (30 g) og salt (0,13 ts) i en ren bolle.
Tilsett egg (3 stk) og pisk forsiktig til blandet.
Rør inn sitronsaften til du har en glatt masse. - Spre tranebærkompotten
La bunnen hvile i 5 min etter steking.
Fordel tranebærkompotten jevnt over den varme bunnen. - Hell over sitronfyllet
Hell sitronfyllet sakte og jevnt over bærlaget, slik at lagene holder seg adskilt.
- Stek ferdig
Sett formen tilbake i ovnen og stek 18–22 minutter til sitronlaget har satt seg og ikke lenger «skjelver» når du dytter lett på formen.
- Kjøl ned og sett
La formen avkjøle helt på rist.
Sett deretter i kjøleskap i minst 2 timer til barene er helt faste. - Skjær i ruter
Bruk folien til å løfte barene ut på en skjærefjøl.
Skjær i 24 ruter og tørk kniven mellom hvert kutt for rene lag. - Sikt melis over
Bruk sikten til å drysse melis (20 g) som topping før servering.
- Serveringsforslag
Server barene godt avkjølt.
De passer til kaffeselskap, høytidssnacks eller som en frisk avslutning etter et tungt måltid.
De holder seg gode i kjøleskap i flere dager og kan pakkes i små bokser som spiselige gaver.