Tomat- og hvitbønnegryte med ovnsbakte tomater

En varm og fyldig gryte basert på ovnsbakte cherrytomater, kremete hvite bønner og aromatiske urter. Tomatene karamelliseres i ovnen for maksimal sødme, mens løk, hvitløk og chiliflak danner en dyp base i gryta. Litt moste bønner tykner kraften naturlig, og en frisk topping av persille og sitronskall gir et løft på slutten. Serveres best med ristet brød som får trekke til seg grytesmaken. Retten er helt plantebasert.

Tid
35 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
roasted-cherry-tomato-and-white-beans

Ingredienser

Hoveddel

  • 600 g cherrytomater
  • 7 ss olivenolje
  • 1 ss timian
  • 1 stk gul løki tynne skiver
  • 3 fedd hvitløki tynne skiver
  • 0,5 ts chiliflakjuster etter ønsket styrke
  • 800 g hvite bønnerskylles i kaldt vann
  • 3,5 dl grønnsaksbuljongevt. vann
  • 1 ss persillefersk, grovhakket
  • 1 stk sitronfinrevet skall (zest)
  • 1 ts flaksalt
  • 4 skive brødristet

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Klargjør toppingen

    Bland finrevet sitronskall fra sitron (1 stk) med grovhakket persille (1 ss) i en liten bolle og sett til side.

  2. Bak tomatene

    Legg cherrytomater (600 g) på et stekebrett dekket med bakepapir.

    Vend dem med olivenolje (4 ss) og fersk finhakket timian (1 ss).

    Krydre med salt og pepper.

    Bak tomatene i ovn på 220 °C til de sprekker og blir lett karamelliserte, omtrent 20 til 25 minutter.

  3. Sauter løk og hvitløk

    Varm olivenolje (2 ss) i en gryte.

    Tilsett skivet gul løk (1 stk), skivet hvitløk (3 fedd) og chiliflak (0,5 ts).

    Stek til løken mykner og hvitløken dufter, ca. 4 til 5 min.

  4. Bygg opp gryta

    Skyll hvite bønner (800 g).

    Ha dem i gryta sammen med grønnsaksbuljong (3,5 dl).

    Bruk baksiden av en skje til å mose cirka 1⁄3 av bønnene for å tykne kraften.

    La gryta småkoke i 5 min.

  5. Vend inn tomatene

    Tilsett de ovnsbakte tomatene i gryta, inkludert all væsken fra stekebrettet.

    La gryta putre i ytterligere 5 til 10 min.

    Smak til med salt og pepper.

  6. Server gryta

    Øs opp i boller.

    Topp med persille-sitronblandingen, litt ekstra olivenolje (1 ss) og flaksalt (1 ts).

    Server med ristet brød (4 skive).

  7. Serveringsforslag

    Nydelig som en varm middagsgryte med ristet landbrød.

    Kan også serveres med kokt ris, couscous eller som tilbehør til grillet grønnsaker.