The cult New York salad
Sellerisalat med valnøtter, dadler og mynte. En frisk, knasende og syrlig salat som har blitt en moderne klassiker i New York. Perfekt som siderett til middag eller som en lett forrett. Kombinasjonen av selleri, ristede valnøtter, søte dadler, mynte og sitron gir både dybde og friskhet – toppet med flak av vellagret ost.

Ingredienser
Hoveddel
- 65 g valnøtter
- 200 g stangselleri
- 75 g dadler – medjool-dadler
- 0,5 ts chiliflak
- 1,5 ts havsalt
- 2 ss sitronsaft
- 75 ml extra virgin olivenolje
- 25 g mynte – ferske mynteblader
- 90 g vellagret hardost – Parmigiano Reggiano evt.Padano
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered grønnsakene
Skyll stangselleri (200 g) godt under kaldt vann. Skjær bort bunnen og evt. grove ytterstengler. Skjær resten på skrå i ca. 0,5 cm tynne skiver.
- Kutt dadlene
Del dadler (75 g) i to, fjern steinen og skjær i tynne skiver på skrå.
- Rist valnøttene
Sett ovnen på 175 °C. Legg valnøtter (65 g) på et stekebrett og rist i 12–15 minutter, til de er gylne. Rør om et par ganger underveis. Avkjøl.
- Lag blandingen
Ha de skivede stangselleribitene, de oppskårede dadlene, chiliflak (0.5 ts) og havsalt (1.5 ts) i en stor bolle. Tilsett de ristede valnøttene.
- Tilsett dressing
Hell over sitronsaft (2 ss) og extra virgin olivenolje (75 ml). Vend godt sammen til stangsellerien er dekket og det begynner å danne seg en vinaigrette i bunnen.
- Bland inn mynte
Grovhakk mynte (25 g) og vend dem forsiktig inn rett før servering, slik at de holder seg friske.
- Server med ost
Fordel blandingen på fat eller tallerkener. Høvle eller riv vellagret hardost (90 g) over toppen slik at det nesten dekker, men med biter av selleri, dadler og nøtter som titter frem. Server umiddelbart.
Kilde
Harriet Fitch Little – financial times