Syltetøy av rognebær

Et søtsyrlig og fargerikt syltetøy laget av rognebær, gulrot og eple. Perfekt til ost, vilt eller som et spennende tilbehør på brødskiva. Oppskriften gir ca. 4 glass à 3 dl

Tid
55 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
a-rustic-glass-jar

Ingredienser

Hoveddel

  • 500 g rognebærrenset, fryst og forvellet
  • 300 g gulrøtterskrelt og grovrevet
  • 300 g epleskrelt, i små terninger
  • 700 g sukker
  • 2 dl vann
  • 1 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered rognebærene

    Oppskriften gir ca. 4 glass à 3 dl

    Plukk, rens og frys bærene minst ett døgn. Du fryser rognebærene for å dempe den skarpe bitterheten.

    Kok dem deretter i lettsaltet vann i 2–3 minutter og sil av vannet.

  2. Kok gulrot og eple

    Ha gulrøtter (300 g) og eple (300 g) i en kjele med vann (2 dl).

    La det småkoke i 10–12 minutter til det er mørt.

  3. Tilsett rognebærene

    Bland de forvellede rognebær (500 g) inn i kjelen sammen med gulrot og eple.

    La det småkoke i ca. 10 min.

  4. Rør inn sukkeret

    Tilsett sukker (700 g) litt etter litt under omrøring.

    La blandingen koke videre på svak varme i 15 min til syltetøyet tykner.

  5. Smak til og juster

    Rør inn sitronsaft (1 ts) mot slutten for å balansere sødmen.

  6. Fyll på glass

    Hell syltetøyet over på varme, steriliserte glass. Sett på lokk med en gang og avkjøl.


    Serveringsforslag

    Server syltetøyet til modne oster som blåmuggost eller brie, sammen med spekemat, eller som klassisk tilbehør til viltretter.

    Rognebær har en naturlig bitterhet som blir avrundet når de fryses og kokes. I denne oppskriften kombineres bærene med gulrot og eple, som gir både sødme og friskhet. Resultatet er et balansert syltetøy med dyp rødfarge og rik smak. Det passer spesielt godt sammen med kraftige oster, spekemat eller som klassisk tilbehør til viltkjøtt.