Syltet rødkål
Syltet rødkål er en enkel og rask måte å løfte både taco, burgere, falafel, kjøttretter og grillmat. Når rødkålen skrelles, snittes tynt og trekkes i en varm syltelake av eddik, sukker og krydder, får den en kraftig rosa farge og en frisk, balansert smak. Fennikelfrø tilfører et mildt hint av anis, og pepperkorn gir lett varme uten å dominere. Denne varianten er mindre søt enn klassisk 1–2–3-lake, men fortsatt frisk og godt balansert. Kålen holder seg flere dager i kjøleskapet og blir faktisk enda bedre dagen etter.

Ingredienser
Hoveddel
- 250 g rødkål – finsnittet
- 1 dl eddik (klar)
- 100 g sukker
- 3 dl vann
- 1 ts fennikelfrø – lett knuste
- 1 ts hele pepperkorn
- 1 stk sylteglass – ca. 5 dl, sterilisert
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered rødkålen
Skjær bort ytterbladene på rødkål (250 g).
Del den i båter, fjern den harde kjernen og snitt resten i tynne strimler med mandolin eller en skarp kniv. - Klargjør krydderet
Knus fennikelfrø (1 ts) lett i en morter slik at aromene frigjøres.
- Kok syltelake
Ha vann (3 dl), eddik (klar) (1 dl), sukker (100 g), fennikelfrø og hele pepperkorn (1 ts) i en liten kjele.
Varm opp til kokepunktet mens du rører for å løse opp sukkeret helt. - Fyll glasset
Legg den finsnittede rødkålen i det steriliserte sylteglasset og trykk den lett sammen uten å mose den.
- Hell over syltelaken
Hell den varme syltelaken over kålen til alt er helt dekket.
Lukk glasset og la det stå på benken til det er avkjølt. - La kålen trekke
Sett glasset i kjøleskapet og la kålen trekke minst 1 time før servering.
For best smak, la den stå noen timer eller over natten. - Serveringsforslag
Server til taco, falafel, pulled pork, grillede kjøttretter, burgere eller som frisk topping til bowls og salater.
Passer også godt på brødskiver med leverpostei eller veganske pålegg.