Sylte av røkte knoker
Sylte laget av røkte svineknoker gir et pålegg med rik smak og nydelig konsistens. Perfekt på brødskiva med sennep eller som en del av et tradisjonelt koldtbord. Denne varianten er enkel å lage hjemme – kjøttet kokes mørt, plukkes og presses i form.

Ingredienser
Hoveddel
- 2 stk røkte svineknoker – ca. 1,5–2 kg
- 1 stk gul løk
- 2 stk laurbærblad
- 10 stk hele pepperkorn
- 2 stk nellik – hele
- 1 ts timian – tørket
- 1 ts allehånde – hel eller malt
- 2 stk gelatinplater (valgfritt) – gir fastere sylte
- 2 dl kraft – kraften fra knokene
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Kok knokene
Ha røkte svineknoker (2 stk) i en stor gryte og fyll på vann til de er godt dekket.
Tilsett gul løk (1 stk) delt i to, laurbærblad (2 stk), hele pepperkorn (10 stk), nellik (2 stk), timian (1 ts) og allehånde (1 ts).
La småkoke i ca. 2 timer, til kjøttet løsner lett fra beinet.
Skum av underveis. - Plukk kjøttet
Ta opp knokene og la de avkjøles litt.
Rens av alt kjøtt og fett, og del det opp i mindre biter eller strimler.
Fjern bein, brusk og svor. - Forbered kraften
Sil kraften. Mål opp ca. 2 dl og kok den litt inn for mer smak.
Legg gelatinplater (2 stk) i kaldt vann i 5 min og rør dem deretter inn i den varme kraften. - Bland og smak til
Bland det opprevne kjøttet i en bolle.
Smak til med salt (1 ts) og pepper (0.5 ts).
Hell den varme kraft (2 dl) over og rør sammen. - Press sylta
Kle en brødform eller liten terrineform med plastfolie. Ha i kjøttet og press godt ned så det blir kompakt. Brett plasten over og legg noe tungt på toppen (f.eks. et melkekartong fylt med vann).
- Avkjøl og server
Sett i kjøleskap i minst 12 timer.
Skjær i tynne skiver og server på godt brød med sennep eller rødbeter.