STERK chilisaus med Habanero
Denne ovnsbakte chilisausen har dyp smak, balansert varme og naturlig sødme fra paprika og løk. Ved å bake chili, løk, hvitløk og ingefær først, utvikles en rundere og mer kompleks smak enn i rå sauser. Resultatet er en tykk, aromatisk chilisaus som passer like godt til grillmat, taco, egg, nudler og burgere. Sausen blir enda bedre etter et døgn i kjøleskap, når smakene får satt seg.

Ingredienser
Hoveddel
- 100 g habanero
- 200 g chili – stilk, frø og hinner fjernet
- 300 g paprika – grovhakket
- 4 fedd hvitløk – skrelt
- 1 stk gul løk – skrelt og delt i båter
- 1 ts fersk ingefær – fersk, skrelt og skivet
- 3 ss olivenolje
- 3 ss sitronsaft
- 1 ss eddik (klar)
- 2 ts hvitløkspulver
- 1 ts spisskummen
- 1 ts salt
- 0,25 ts røkt paprikapulver – eller vanlig paprikapulver
- 1 ss sukker
- 1 ts cayennepepper – malt
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered grønnsakene
BRUK HANSKER! (jeg gjorde ikke det når jeg først prøvde, og hendene brant i 3 dager)
Skjær av toppen på all habanero (100 g) og chili (200 g)og fjern frø og hinner.
Grovhakk paprika (300 g).
Skrell gul løk (1 stk) og del den i båter.
Skrell hvitløk (4 fedd).
Skrell fersk ingefær (1 ts)og skjær den i tynne skiver. - Bak grønnsakene
Legg chili, paprika, løk, hvitløk og ingefær på et stekebrett kledd med bakepapir.
Drypp over olivenolje (1 ss)olivenoljen og dryss over salt (1 ts).
Bak midt i ovnen på 180 °C i 30 minutter, til grønnsakene er møre og lett gyllne.
Ta ut og la avkjøles. - Kjør til puré
Ha de bakte grønnsakene i en food processor eller blender.
Kjør til en jevn og fin puré.Når de er kjørt en stund , bruk en slikkepott til å fjerne chillisausen fra kanten av bollen og kjør igjen slik at det ikke blir liggnede store klumper av habanero i sausen.
- Tilsett krydder og fett
Tilsett
olivenolje (2 ss)
eddik (klar) (1 ss)
sukker (1 ss)
hvitløkspulver (2 ts)
spisskummen (1 ts)
røkt paprikapulver (0,25 ts).
Kjør til en tykk og glatt saus. - Juster styrken
Smak på sausen.
Hvis du ønsker mer varme, tilsett malt cayennepepper (1 ts)litt etter litt og kjør kort mellom hver justering.
Dersom den er for sterk tilsett mer sukker. - Avslutt med sitron
Tilsett sitronsaft (3 ss)og bland forsiktig til den er jevnt fordelt.
- Modne sausen
Hell chilisausen over i rene, lufttette beholdere.
Sett i kjøleskap og la den modne i minst 12–24 timer før bruk for best smak.https://www.youtube.com/embed/ifOlf3COK4s