STERK chilisaus med Habanero

Denne ovnsbakte chilisausen har dyp smak, balansert varme og naturlig sødme fra paprika og løk. Ved å bake chili, løk, hvitløk og ingefær først, utvikles en rundere og mer kompleks smak enn i rå sauser. Resultatet er en tykk, aromatisk chilisaus som passer like godt til grillmat, taco, egg, nudler og burgere. Sausen blir enda bedre etter et døgn i kjøleskap, når smakene får satt seg.

Tid
55 min
Porsjoner
10
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
IMG_8650

Ingredienser

Hoveddel

  • 100 g habanero
  • 200 g chilistilk, frø og hinner fjernet
  • 300 g paprikagrovhakket
  • 4 fedd hvitløkskrelt
  • 1 stk gul løkskrelt og delt i båter
  • 1 ts fersk ingefærfersk, skrelt og skivet
  • 3 ss olivenolje
  • 3 ss sitronsaft
  • 1 ss eddik (klar)
  • 2 ts hvitløkspulver
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts røkt paprikapulvereller vanlig paprikapulver
  • 1 ss sukker
  • 1 ts cayennepeppermalt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered grønnsakene

    BRUK HANSKER! (jeg gjorde ikke det når jeg først prøvde, og hendene brant i 3 dager)

    Skjær av toppen på all habanero (100 g) og chili (200 g)og fjern frø og hinner.

    Grovhakk paprika (300 g).

    Skrell gul løk (1 stk) og del den i båter.

    Skrell hvitløk (4 fedd).

    Skrell fersk ingefær (1 ts)og skjær den i tynne skiver.

  2. Bak grønnsakene

    Legg chili, paprika, løk, hvitløk og ingefær på et stekebrett kledd med bakepapir.

    Drypp over olivenolje (1 ss)olivenoljen og dryss over salt (1 ts).

    Bak midt i ovnen på 180 °C i 30 minutter, til grønnsakene er møre og lett gyllne.

    Ta ut og la avkjøles.

  3. Kjør til puré

    Ha de bakte grønnsakene i en food processor eller blender.

    Kjør til en jevn og fin puré.

    Når de er kjørt en stund , bruk en slikkepott til å fjerne chillisausen fra kanten av bollen og kjør igjen slik at det ikke blir liggnede store klumper av habanero i sausen.

  4. Tilsett krydder og fett

    Tilsett

    • olivenolje (2 ss)

    • eddik (klar) (1 ss)

    • sukker (1 ss)

    • hvitløkspulver (2 ts)

    • spisskummen (1 ts)

    • røkt paprikapulver (0,25 ts).


    Kjør til en tykk og glatt saus.

  5. Juster styrken

    Smak på sausen.

    Hvis du ønsker mer varme, tilsett malt cayennepepper (1 ts)litt etter litt og kjør kort mellom hver justering.

    Dersom den er for sterk tilsett mer sukker.

  6. Avslutt med sitron

    Tilsett sitronsaft (3 ss)og bland forsiktig til den er jevnt fordelt.

  7. Modne sausen

    Hell chilisausen over i rene, lufttette beholdere.

    Sett i kjøleskap og la den modne i minst 12–24 timer før bruk for best smak.

    https://www.youtube.com/embed/ifOlf3COK4s