Sprø og klassiske krumkaker til jul
Krumkaker er klassiske norske julekaker som blir tynne, sprø og gylne når de stekes i krumkakejern. De kan rulles til kremmerhus eller formes som små dessertskåler mens de fortsatt er varme. Denne porsjonen gir omtrent 25 stk og har en mild smak av kardemomme. Røren svelger litt før steking for å bli smidig og lett å jobbe med.

Ingredienser
Hoveddel
- 4 stk egg – romtempererte
- 200 g sukker
- 200 g meierismør – smeltet og avkjølt
- 200 g hvetemel – siktet
- 0,5 ts kardemomme
- 2 ss vann – til justering av røre ved behov
- 1 stk krumkakejern
- 1 stk kremmerhusrulle
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Pisk egg og sukker
Pisk egg (4 stk) og sukker (200 g) i en bolle til en lys og luftig eggedosis.
- Tilsett smeltet smør
Smelt meierismør (200 g) og la det avkjøle.
Hell det deretter i eggedosisen mens du rører jevnt. - Bland inn det tørre
Sikt hvetemel (200 g) i en bolle og rør inn malt kardemomme (0,5 ts).
Vend melblandingen forsiktig inn i røren med en slikkepott. - La røren svelle
La røren hvile i 15 min.
Hvis røren blir for tykk etter svellingen, rør inn ca.vann (2 ss)til konsistensen blir mykere. - Varm opp utstyret
Sett krumkakejernet på og varm det godt opp.
Finn frem kremmerhusrullen og koppen som skal brukes til forming. - Stek krumkakene
Legg en stor teskje av røren midt i det varme jernet.
Stek til kaken er jevnt gyllen. - Form krumkakene
Løft krumkaken forsiktig av jernet mens den fortsatt er varm.
- Rull
Rull den umiddelbart rundt kremmerhusrullen.

- Avkjøl og lagre
Legg de ferdige krumkakene på rist til de blir sprø.
Oppbevar de avkjølte kakene i en ren metallboks for å bevare sprøheten.