Sprø kjøttdeigkebab på kremet agurtyoghurt
Dette er en rask og intens smaksbombe der hardstekt krydret kjøtt møter kald, kremet agurtyoghurt. Retten henter inspirasjon fra persiske klassikere som koobideh og mast-o-khiar, men er gjort enklere ved å steke grovt formede kjøttbiter i glovarm panne for ekstra sprø underside. Yoghurt med revet agurk, hvitløk og frisk mynte gir en kjølende kontrast, mens ristede valnøtter og rosiner gir både crunch og sødme. Alt serveres på et stort fat og spises med varm pita eller ris.

Ingredienser
Hoveddel
- 450 g gresk yoghurt
- 300 g agurk – skrelt og uten kjerne, grovrevet
- 25 g fersk mynte
- 1 fedd hvitløk – finrevet
- 500 g kjøttdeig av storfe
- 1 stk gul løk – grovrevet
- 0,5 ts gurkemeie
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 30 g valnøtter – grovhakket
- 1 ss granateplesirup (valgfritt) – topping, valgfritt
- 4 stk pitabrød – til servering
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered agurtyoghurten
Skrell agurk (300 g), del den på langs og skrap ut kjernen med en skje.
Riv resten grovt på rivjern og press ut mest mulig væske med hendene.
Ha den revne agurken i en bolle med yoghurt.
Finhakk fersk mynte (20 g) og rør inn det meste, spar noen blader til toppings.
Riv hvitløk (1 fedd) og bland inn.
Sett kaldt. - Bland kjøttet
Riv gul løk (1 stk) grovt, klem ut litt væske, og bland den inn i kjøttdeig av storfe (500 g) sammen med gurkemeie (0,5 ts), salt (1 ts) og pepper (1 ts).
Rør godt. - Varm pannen
Sett en stor støpejernspanne på høy varme til den blir svært varm.
- Stek kjøttet
Form store, ujevne biter av kjøttblandingen med to skjeer.
Slipp dem ned i den varme pannen uten å presse.
Stek uten å røre til undersiden er mørk og sprø og kjøttet har stekt seg halvveis oppover sidene, ca. 6–8 minutter. - Rist nøtter og rosiner
Vend kjøttet med tresleiv og bryt ned eventuelle store klumper.
Grovhakk valnøtter (30 g) og tilsett i pannen sammen med rosiner.
Stek videre 2–3 minutter til kjøttet er gjennomstekt og nøttene er gyldne. - Smak til yoghurten
Ta gresk yoghurt (450 g) ut av kjøleskapet og rør inn salt (1 ts).
- Anrett retten
Bre agurtyoghurten utover et stort serveringsfat.
Legg det varme kjøttet over.
Drypp granateplesirup (1 ss) på toppen og pynt med blader av fersk mynte (5 g). - Serveringsforslag
Server med varme pitabrød (4 stk) eller nykokt ris.
Tilbehør som syltet rødløk, frisk salat eller ekstra mynte gir en frisk kontrast.