Sprø kjøttdeigkebab på kremet agurtyoghurt

Dette er en rask og intens smaksbombe der hardstekt krydret kjøtt møter kald, kremet agurtyoghurt. Retten henter inspirasjon fra persiske klassikere som koobideh og mast-o-khiar, men er gjort enklere ved å steke grovt formede kjøttbiter i glovarm panne for ekstra sprø underside. Yoghurt med revet agurk, hvitløk og frisk mynte gir en kjølende kontrast, mens ristede valnøtter og rosiner gir både crunch og sødme. Alt serveres på et stort fat og spises med varm pita eller ris.

Tid
25 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
kjøttdeigkebab

Ingredienser

Hoveddel

  • 450 g gresk yoghurt
  • 300 g agurkskrelt og uten kjerne, grovrevet
  • 25 g fersk mynte
  • 1 fedd hvitløkfinrevet
  • 500 g kjøttdeig av storfe
  • 1 stk gul løkgrovrevet
  • 0,5 ts gurkemeie
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 30 g valnøttergrovhakket
  • 1 ss granateplesirup (valgfritt)topping, valgfritt
  • 4 stk pitabrødtil servering

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered agurtyoghurten

    Skrell agurk (300 g), del den på langs og skrap ut kjernen med en skje.

    Riv resten grovt på rivjern og press ut mest mulig væske med hendene.

    Ha den revne agurken i en bolle med yoghurt.

    Finhakk fersk mynte (20 g) og rør inn det meste, spar noen blader til toppings.

    Riv hvitløk (1 fedd) og bland inn.

    Sett kaldt.

  2. Bland kjøttet

    Riv gul løk (1 stk) grovt, klem ut litt væske, og bland den inn i kjøttdeig av storfe (500 g) sammen med gurkemeie (0,5 ts), salt (1 ts) og pepper (1 ts).

    Rør godt.

  3. Varm pannen

    Sett en stor støpejernspanne på høy varme til den blir svært varm.

  4. Stek kjøttet

    Form store, ujevne biter av kjøttblandingen med to skjeer.

    Slipp dem ned i den varme pannen uten å presse.

    Stek uten å røre til undersiden er mørk og sprø og kjøttet har stekt seg halvveis oppover sidene, ca. 6–8 minutter.

  5. Rist nøtter og rosiner

    Vend kjøttet med tresleiv og bryt ned eventuelle store klumper.

    Grovhakk valnøtter (30 g) og tilsett i pannen sammen med rosiner.

    Stek videre 2–3 minutter til kjøttet er gjennomstekt og nøttene er gyldne.

  6. Smak til yoghurten

    Ta gresk yoghurt (450 g) ut av kjøleskapet og rør inn salt (1 ts).

  7. Anrett retten

    Bre agurtyoghurten utover et stort serveringsfat.

    Legg det varme kjøttet over.

    Drypp granateplesirup (1 ss) på toppen og pynt med blader av fersk mynte (5 g).

  8. Serveringsforslag

    Server med varme pitabrød (4 stk) eller nykokt ris.

    Tilbehør som syltet rødløk, frisk salat eller ekstra mynte gir en frisk kontrast.