Spaghetti all’Assassina

Spaghetti all’Assassina er en intens og karamellisert pastarett fra Bari i Sør-Italia der rå spaghetti stekes direkte i en krydret tomatbuljong. Resultatet er pasta med sprø kanter, lett brent smak og en dyp, søt og sterk tomataroma. Teknikken virker uvanlig, men gir et helt eget resultat som ikke kan sammenlignes med vanlig kokt pasta. Dette er en rett for deg som liker litt hete, karamelliserte smaker og tydelig tekstur.

Tid
30 min
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
spaghetti-all-assassina

Ingredienser

Hoveddel

  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk
  • 700 g passata
  • 7 dl vann
  • 2 ts salt
  • 0,6 dl olivenolje
  • 2 ts chiliflak
  • 170 g spaghetti
  • 1 ss persille

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Lag tomatbuljongen

    Varm opp olivenolje (1 ss) i en kjele.

    Tilsett den finhakkede hvitløk (2 fedd) og la den surre til den blir gyllen og aromatisk.

  2. Rør ut tomatbasen

    Tilsett passata (700 g) og vann (7 dl) i kjelen og rør godt til en jevn buljong.

    Smak til med salt (1,5 ts).

    La buljongen småkoke på lav varme, slik at den holder seg varm gjennom hele prosessen.

  3. Varm chilioljen

    Ha olivenolje (0,6 dl) i en stor stekepanne.

    Tilsett chiliflak (2 ts) og sett pannen på middels høy varme til chilien begynner å småfrese og slippe aroma.

  4. Stek den tørre pastaen

    Legg den tørre spaghetti (170 g) rett i pannen og vend den godt i chilioljen med tenger til alle trådene er dekket.

  5. Start karamelliseringen

    Hell over ca. halvparten av den varme tomatbuljongen.

    Bruk tenger til å skyve og fordele pastaen jevnt slik at alle trådene får kontakt med væsken.

    La buljongen koke inn til væsken nesten er borte og pastaen begynner å steke i bunnen.

  6. Vend og brenn lett

    Vend pastaen forsiktig med tenger og press den deretter jevnt ned i pannen igjen.

    La den få tid til å brune lett og utvikle små sprø flekker.

    Ikke rør for mye.

  7. Gjenta og juster konsistensen

    Tilsett mer buljong litt etter litt, la den koke inn, og la pastaen brune mellom hver runde.

    Fortsett til pastaen er mør med lett brente kanter.

    Ønsker du mer saus, tilsett litt ekstra buljong mot slutten.

  8. Fullfør retten

    Smak til med resten av salt (0,5 ts).

    Drypp over olivenolje (1 ss) og strø over den finhakkede persille (1 ss).

  9. Serveringsforslag

    Server direkte fra pannen når pastaen fortsatt har sprø kanter.

    Retten passer godt med en enkel grønn salat eller nyrevet parmesan for den som ønsker det.