Sous vide ribbe med sprø svor og kraftbasert saus
Dette er ribbe laget med presisjon. Langtidskoking i sous vide gir ekstremt saftig kjøtt som holder på all kraften. Deretter får svoren et kort møte med sterk varme for å bli skikkelig sprø. Sausen lages av kraften fra posen og ovnsbakte grønnsaker som presses gjennom en sil for maksimal smak. Resultatet er julemat med restaurantnivå uten stress. Du mister det brunede ribbefettet som vanlig ovnssteking gir, men sausen du lager her er en fullgod (og bedre) erstatning.

Ingredienser
Ribbe
- 2 kg tynnribbe – rutes i svoren
- 2 ts salt – gnis inn i ribba
- 2 ts pepper
- 1 stk vakuumpose
- 1 stk sous-vide sirkulator
- 1 stk langpanne
Saus
- 3 stk gulrøtter – deles i grove biter
- 2 stk rødløk – deles i båter
- 4 fedd hvitløk – knuses
- 5 stilk fersk timian – hele stilker
- 2 ss rapsolje – til ovnsbaking
- 1 ss soyasaus – til deglasering
- 1 ss worcestershire-saus – til deglasering
- 4 ss usaltet smør – til montering
- 1,5 dl kremfløte – til sausen
- 1 ss ripsgelé
- 1 stk ildfast form
- 1 stk finmasket sil
Fremgangsmåte
Ribbe
- Rut og krydre ribba
Riss svoren i ruter med en skarp kniv.
Gni hele tynnribbe (2 kg) godt inn med salt (2 ts) og pepper (2 ts).
Sørg for at krydderet kommer inn i rutene. - Vakuumer ribba
Legg ribba i vakuumpose og forsegl den.
Sett i kjøleskap i 24–48 timer. - Kjør ribba i sous vide
Varm vannbadet til 68.5 °C.
Senk ribba ned og la den ligge i 36 timer. - Ta vare på kraften
Klipp et hull i posen og hell kraften i en bolle.
Legg ribba i langpanne. - Lag sprø svor
Sett ovnen på 250 °C med grill.
Sett ribba høyt og følg nøye med.
Når svoren har poppet, ta ribba ut. - Del ribba
Skjær ribba i serveringsstykker.
Spar til rask grilling før servering.
Saus
- Ovnsbak grønnsakene
Skrell gulrøtter (3 stk) og del dem i store biter.
Skrell rødløk (2 stk) og skjær den i store båter.
Skrell hvitløk (4 fedd) og knus dem lett med flatsiden av en kniv.
Skyll fersk timian (5 stilk).
Legg alt i en ildfast form og vend inn rapsolje (2 ss).
Bak på 220 °C til gulrøttene er møre. - Deglasser formen
Hell soyasaus (1 ss) og worcestershire-saus (1 ss) i formen og skrap opp alt som sitter i bunnen.
- Press grønnsakene
Press grønnsakene gjennom en fin sil.
Det som kommer gjennom brukes i sausen. - Kok inn basen
Ha silvæsken, deglasseringsvæsken og kraften fra vakuumposen i en gryte og kok ned til ca. ⅔.
- Monter sausen
Tilsett kremfløte (1,5 dl) og ripsgelé (1 ss).
Kok til ønsket tykkelse.
Visp inn usaltet smør (4 ss) og smak til. - Serveringsforslag
Server ribba med rødkål, rosenkål, poteter, saus og tyttebærsyltetøy.