Sørstats kyllinggryte

Smothered chicken er en varmende rett med røtter i afrikansk-amerikansk soul food. Denne varianten bruker saftige kyllingbryst marinert i krydderblanding med paprika, hvitløk, løk, timian og litt eddik for syrlighet. Kyllingen brunes først for å utvikle smak og tekstur. Sausen bygges opp med sopp, løk, rød paprika og jalapeño som får tid til å karamellisere. En klassisk roux av smør og mel gir fylde, før kraft og fløte gjør den kremete og rik. Retten får balanse med friske urter og sitron til slutt. Serveres best over potetmos, ris eller med cornbread for å suge opp all den gode sausen.

Tid
55 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
smothered-chicken

Ingredienser

Kylling & marinade

  • 2 stk kyllingfilet
  • 1,5 ts hvitløkspulver
  • 1,25 ts løkpulver
  • 1,25 ts røkt paprikapulver
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts timian
  • 0,25 ts sellerisalt
  • 0,25 g hvit pepper
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts oregano
  • 0,25 ts persille
  • 1 klype sitronpepper
  • 2 ss eddik (klar)
  • 1 ss olivenolje

Saus / gravy

  • 250 g champignonevt. aromasopp
  • 1 stk gul løk
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk jalapeños
  • 1 ss hvitløk
  • 4 ss meierismør
  • 3 g hvetemel
  • 1 terning kylling-/hønse-buljong
  • 7 dl vann
  • 1,25 dl kremfløte
  • 0,5 ts røkt paprikapulver
  • 0,5 ts persille
  • 0,5 ts pepper
  • 0,25 ts hvit pepper
  • 0,25 ts salt
  • 1 bunt timianfersk
  • 1 stk sitron

Fremgangsmåte

Kylling & marinade

  1. Mariner kyllingen

    Skjær kyllingfilet (2 stk) i biter. Bland dem med hvitløkspulver (1.5 ts), løkpulver (1.25 ts), røkt paprikapulver (1.25 ts), pepper (0.5 ts), tørket timian (0.5 ts), sellerisalt (0.25 ts), hvit pepper (0.25 g), tørket oregano (0.25 ts), tørket persille (0.25 ts), sitronpepper (1 klype), salt (1 ts), eddik (klar) (2 ss) og olivenolje (1 ss). Vend godt sammen og la stå minst 15 min.

  2. Brun kyllingen

    Varm litt olje i en stor panne. Stek kyllingbitene i ca. 5 min til de får en gyllen skorpe. Sett til side.

Saus / gravy

  1. Forbered grønnsakene
    1. Skjær champignon (250 g) i skiver.

    2. Skrell og skjær gul løk (1 stk) i tynne halvmåner.

    3. Del rød paprika (1 stk) i to, fjern frø og kjernehus, og skjær i strimler.

    4. Skjær jalapeños (1 stk) i skiver (ta ut noen eller alle frø hvis du vil ha den mildere).

    5. Finhakk hvitløk (1 ss).

  2. Stek soppen

    Ha soppen i samme panne, krydre lett, og stek til gyllen (ca. 5 min). Sett sammen med kyllingen.

  3. Sauter grønnsakene

    Tilsett mer olje i pannen. Fres gul løk, paprika og jalapeño i ca. 5 min til myke. Ha i hvitløk og stek 1 min til.

  4. Lag roux

    Tilsett meierismør (4 ss) og hvetemel (3 g). Rør kontinuerlig i 2–3 minutter til lys brun og uten rå melsmak.

  5. Bygg sausen

    Spe gradvis med vann (7 dl), kylling-/hønse-buljong (1 terning) og kremfløte (1.25 dl) mens du visper. Krydre med røkt paprikapulver (0.5 ts), persille (0.5 ts) eller sitronpepper, pepper (0.5 ts), hvit pepper (0.25 ts), salt (0.25 ts) og fersk timian (1 bunt).

  6. La småkoke

    Ha tilbake kylling og sopp. Småkoke uten lokk på middels/lav varme i 15–20 minutter til sausen tykner.

  7. Smak til & server

    Smak til og press over litt fersk sitron (1 stk) før servering.


    Serveringsforslag

    • Potetmos eller ris

    • Grønne bønner, mais eller dampet kål

    • Cornbread eller lyst brød til å dyppe i sausen