Sørstats kyllinggryte
Smothered chicken er en varmende rett med røtter i afrikansk-amerikansk soul food. Denne varianten bruker saftige kyllingbryst marinert i krydderblanding med paprika, hvitløk, løk, timian og litt eddik for syrlighet. Kyllingen brunes først for å utvikle smak og tekstur. Sausen bygges opp med sopp, løk, rød paprika og jalapeño som får tid til å karamellisere. En klassisk roux av smør og mel gir fylde, før kraft og fløte gjør den kremete og rik. Retten får balanse med friske urter og sitron til slutt. Serveres best over potetmos, ris eller med cornbread for å suge opp all den gode sausen.

Ingredienser
Kylling & marinade
- 2 stk kyllingfilet
- 1,5 ts hvitløkspulver
- 1,25 ts løkpulver
- 1,25 ts røkt paprikapulver
- 0,5 ts pepper
- 0,5 ts timian
- 0,25 ts sellerisalt
- 0,25 g hvit pepper
- 1 ts salt
- 0,25 ts oregano
- 0,25 ts persille
- 1 klype sitronpepper
- 2 ss eddik (klar)
- 1 ss olivenolje
Saus / gravy
- 250 g champignon – evt. aromasopp
- 1 stk gul løk
- 1 stk rød paprika
- 1 stk jalapeños
- 1 ss hvitløk
- 4 ss meierismør
- 3 g hvetemel
- 1 terning kylling-/hønse-buljong
- 7 dl vann
- 1,25 dl kremfløte
- 0,5 ts røkt paprikapulver
- 0,5 ts persille
- 0,5 ts pepper
- 0,25 ts hvit pepper
- 0,25 ts salt
- 1 bunt timian – fersk
- 1 stk sitron
Fremgangsmåte
Kylling & marinade
- Mariner kyllingen
Skjær kyllingfilet (2 stk) i biter. Bland dem med hvitløkspulver (1.5 ts), løkpulver (1.25 ts), røkt paprikapulver (1.25 ts), pepper (0.5 ts), tørket timian (0.5 ts), sellerisalt (0.25 ts), hvit pepper (0.25 g), tørket oregano (0.25 ts), tørket persille (0.25 ts), sitronpepper (1 klype), salt (1 ts), eddik (klar) (2 ss) og olivenolje (1 ss). Vend godt sammen og la stå minst 15 min.
- Brun kyllingen
Varm litt olje i en stor panne. Stek kyllingbitene i ca. 5 min til de får en gyllen skorpe. Sett til side.
Saus / gravy
- Forbered grønnsakene
Skjær champignon (250 g) i skiver.
Skrell og skjær gul løk (1 stk) i tynne halvmåner.
Del rød paprika (1 stk) i to, fjern frø og kjernehus, og skjær i strimler.
Skjær jalapeños (1 stk) i skiver (ta ut noen eller alle frø hvis du vil ha den mildere).
Finhakk hvitløk (1 ss).
- Stek soppen
Ha soppen i samme panne, krydre lett, og stek til gyllen (ca. 5 min). Sett sammen med kyllingen.
- Sauter grønnsakene
Tilsett mer olje i pannen. Fres gul løk, paprika og jalapeño i ca. 5 min til myke. Ha i hvitløk og stek 1 min til.
- Lag roux
Tilsett meierismør (4 ss) og hvetemel (3 g). Rør kontinuerlig i 2–3 minutter til lys brun og uten rå melsmak.
- Bygg sausen
Spe gradvis med vann (7 dl), kylling-/hønse-buljong (1 terning) og kremfløte (1.25 dl) mens du visper. Krydre med røkt paprikapulver (0.5 ts), persille (0.5 ts) eller sitronpepper, pepper (0.5 ts), hvit pepper (0.25 ts), salt (0.25 ts) og fersk timian (1 bunt).
- La småkoke
Ha tilbake kylling og sopp. Småkoke uten lokk på middels/lav varme i 15–20 minutter til sausen tykner.
- Smak til & server
Smak til og press over litt fersk sitron (1 stk) før servering.
ServeringsforslagPotetmos eller ris
Grønne bønner, mais eller dampet kål
Cornbread eller lyst brød til å dyppe i sausen