Smuldrepai med fersken

En smuldrepai med søte, saftige fersken og sprø topping av havre, smør og brunt sukker. Pecan-nøtter gir ekstra crunch, og serverer du den med vaniljeis får du en perfekt kontrast mellom varmt og kaldt.

Tid
1 t
Porsjoner
10
Vanskelighetsgrad
EASY
Peach-Crumble-97C

Ingredienser

Fyll

  • 5 stk fersken
  • 30 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 0,25 ts salt
  • 1 ss sitronsaft
  • 0,5 ts vaniljeekstrakt

Topping

  • 100 g brunt sukker
  • 80 g hvetemel
  • 1 ts kanel
  • 0,25 ts salt
  • 100 g usaltet smørkaldt i terninger
  • 60 g havregrynstore eller lettkokte
  • 100 g pekannøtter (valgfritt)grovhakket

Fremgangsmåte

Fyll

  1. Forbered form og ovn

    Sett ovnen på 175 °C. Smør en ildfast form på ca. 2–2,5 liter (for eksempel en dyp 23 cm paiform, en 23 cm firkantet form eller en 25 cm støpejernspanne).

  2. Vask og del fersken
    • Kjøp fersken (5 stk) hele (ikke på boks i lake). Vask dem godt, del i to og fjern steinen.

    • Skallet kan beholdes, men vil du ha et jevnere resultat kan du skrelle fersken med potetskreller eller skålde dem kort i kokende vann for å dra av skallet.

  3. Skjær i biter
    • Skjær ferskenen i båter eller skiver. Hvis du bruker frosne fersken: Tin dem, la dem renne av og tørk godt med kjøkkenpapir.

  4. Lag fyllet
    • Ha ferskenskivene i en bolle og bland med hvetemel (30 g), sukker (100 g), salt (0.25 ts), sitronsaft (1 ss) og vaniljeekstrakt (0.5 ts). Fordel blandingen jevnt i den smurte formen.

Topping

  1. Lag toppingen
    • Ha brunt sukker (100 g), hvetemel (80 g), kanel (1 ts) og salt (0.25 ts) i en bolle. Smuldre inn usaltet smør (100 g) med fingrene, en gaffel eller en paideigskutter til det blir smulete. Vend inn havregryn (60 g) og eventuelt pekannøtter (100 g). Strø blandingen jevnt over ferskenfyllet.

  2. Stek
    • Stek i ca. 50 min til toppingen er gyllenbrun og fyllet bobler langs kantene.

  3. Avkjøl og server
    1. Ta ut formen og la den hvile noen minutter på rist. Server varm med vaniljeis, eller nyt den lun eller kald.


    Tips

    • - Ferske er best, frosne kan brukes, hermetiske anbefales ikke.

    • - Bytt ut med glutenfritt mel og glutenfrie havregryn.

    • - Vaniljeis eller pisket krem gir perfekt kontrast.

    • - Lag porsjonsformer i små ildfaste skåler/ramekins – stek på brett til toppingen er gyllen og fyllet bobler.