Smashet agurksalat (Smashed Cucumber Salad)
Denne smashed agurksalaten er beviset på at enkel mat kan smake brutalt godt. Når agurken knuses før den kuttes, sprekker celleveggene, saften slipper ut, og dressingen trekker mye dypere inn enn i en vanlig agurksalat. Resultatet er en sprø, saftig og aromatisk salat med tydelig hvitløk, nøtteaktig sesam og et lite chilistikk som sitter igjen akkurat lenge nok.

Ingredienser
Hoveddel
- 2 stk agurk – vaskes, knuses og kuttes
- 1,5 ts salt
- 1 ts sukker
- 2 fedd hvitløk – skrelles og knuses fint
- 2 ss riseddik
- 1 ts soyasaus
- 1 ts sesamolje
- 0,25 ts chiliflak – juster etter smak
- 2 ts sesamfrø – til topping
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered grønnsakene
Skyll agurk (2 stk) godt under kaldt vann og tørk dem.
Pakk hver agurk løst inn i plastfolie for å unngå sprut.
Bruk en kjøkkenhammer eller kjevle til å slå agurkene lett til de sprekker opp og blir ujevne i formen.
Fjern plastfolien, del agurkene i to på langs, del dem videre i grove staver og skjær i biter på ca. 3–4 cm. - Salt og trekk ut væske
Legg de knuste agurkbitene i et dørslag som står over en bolle.
Dryss over salt (1,5 ts) og sukker (1 ts).
Bland forsiktig med hendene slik at salt og sukker fordeles jevnt.
Sett i kjøleskap i 30–60 minutter slik at overflødig væske trekkes ut.
Dette gir bedre tekstur og mer konsentrert smak. - Forbered aromater og dressing
Skrell hvitløk (2 fedd) og knus dem fint med kniv eller hvitløkspresse.
Ha hvitløken i en ren stor bolle.
Tilsett riseddik (2 ss), soyasaus (1 ts), sesamolje (1 ts) og chiliflak (0,25 ts).
Visp godt sammen til en jevn dressing. - Bland salaten
La agurkene renne godt av i dørslaget.
Ha dem deretter over i bollen med dressing.
Vend forsiktig slik at alle bitene blir godt dekket.
Dekk bollen og sett i kjøleskap i ca. 30 min hvis du vil ha mer sammensmeltet smak, eller server med én gang for ekstra crunch. - Topp og server
Ha salaten over i et serveringsfat eller bolle. Dryss over ristede sesamfrø (2 ts) rett før servering.
- Serveringsforslag
Server til grillet kylling, svinekjøtt eller reker. Passer også perfekt til asiatisk-inspirerte retter som nudler, fried rice eller dumplings.
Funker overraskende bra som kontrast til fet mat og spicy retter.