Slusebrød – Grovt 2-dagers brød uten etterheving

Dette robuste brødet bygges over to dager og gir et saftig, grovt og mettende resultat. Første dag trekker frø, kli og helkorn i kokende vann, noe som gir fylde og nøtteaktig smak. Dag to tilsettes mel, mer kokende vann og gjær før deigen eltes sammen og stekes direkte uten etterheving. Brødet får en tett, men myk struktur og en kraftig skorpe. Perfekt som hverdagsbrød eller som følge til supper og gryter.

Tid
24:10 t
Porsjoner
1
Vanskelighetsgrad
EASY
slusebrød

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 dl hvetekorn (hele)skylles raskt
  • 1 dl linfrøhele frø
  • 1 dl hvetekliløs kli
  • 40 g solsikkekjerner
  • 3 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 4 dl vannkokende, til dag 1
  • 5 dl vannkokende, til dag 2
  • 18 dl hvetemel
  • 2 pk tørrgjær
  • 1 ss meierismørtil smøring av form
  • 1 stk brødformerà 2–2,5 liter
  • 1 stk bakearktil å kle formen

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered korn og frø

    Skyll hvetekorn (hele) (1 dl) raskt i kaldt vann.

    Ha hvetekorn, linfrø (1 dl), hvetekli (1 dl) og solsikkekjerner (40 g) i en stor bolle.

  2. Bland inn smakstilsetninger

    Tilsett salt (3 ts) og sukker (1 ss) i bollen med frø og korn.

    Rør alt sammen slik at det fordeles jevnt.

  3. Hell over kokende vann (dag 1)

    Kok opp vann (4 dl).

    Hell det kokende vannet over frøblandingen.

    Rør godt slik at alt blir fuktet.

    La blandingen stå til neste dag med lokk eller plastfolie over.

  4. Kok opp vann til deigen (dag 2)

    Kok opp vann (5 dl) rett før du starter eltingen.

  5. Lag deigen

    Ha frøblandingen fra dag 1 over i en kjøkkenmaskinbolle.

    Tilsett hvetemel (18 dl) og tørrgjær (2 pk).

    Hell det kokende vannet fra dag 2 rett over melet og gjæren.

    Elt deigen i maskin i 10 min til den er jevn og litt klissete.

  6. Klargjør brødformen

    Smør brødformen med meierismør (1 ss) og kle den med bakepapir.

    Dette hindrer brødet i å sette seg fast under steking.

  7. Fyll formen

    Skrap deigen over i formen.

    Glatt toppen med en fuktig slikkepott.

    Det skal ikke etterheves.

  8. Stek brødet

    Sett formen nederst i ovnen på 250 °C.

    Stek i 45 min, til brødet er mørkt gyllent og dufter ferdig.

  9. Avkjøl brødet

    Løft brødet ut av formen og avkjøl det helt på rist før skjæring.

  10. Serveringsforslag

    Server med smør og brunost, leverpostei, kjøttpålegg eller som tilbehør til en varm suppe.

    Brødet egner seg godt som nistebrød da det holder seg saftig lenge.