Skordalia – Gresk potet- og hvitløksdip

Skordalia er en klassisk gresk dip laget av poteter, hvitløk, nøtter og en solid mengde god olivenolje. Resultatet er en kremet, fyldig og skarp dip med tydelig sitronpreg og en silkemyk konsistens. Denne versjonen bruker mandler og frisk sitronsaft for ekstra smak og fylde. Serveres romtemperert eller avkjølt, gjerne som mezze sammen med fisk, grønnsaker eller grillmat. Smaken blir enda bedre etter litt hviletid.

Tid
25 min
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
EASY
Skordalia

Ingredienser

Hoveddel

  • 500 g poteterskrelles og kuttes i terninger
  • 85 g blansjerte mandlergrovhakkes
  • 6 fedd hvitløkgrovhakkes
  • 90 ml sitronsaftfriskpresset
  • 180 ml extra virgin olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 stilk vårløkfinsnittes til topping
  • 2 ss persillefinhakkes til topping
  • 1 stk sitronfinrevet zest
  • 10 dl vanntil koking av poteter

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Kok potetene

    Skrell poteter (500 g) og skjær dem i jevne terninger.

    Legg dem i en kjele, dekk med vann (10 dl) og tilsett salt (1 ts).

    Kok til potetene er møre og lett faller fra hverandre når du tester med en kniv.

  2. La potetene dampe av

    Hell av vannet og skyll potetene raskt i varmt vann for å fjerne overflødig stivelse.

    La dem dampe tørre i kjelen i noen minutter.

  3. Lag mandel- og hvitløkspaste

    Ha blansjerte mandler (85 g), grovhakket hvitløk (6 fedd), sitronsaft (90 ml) og en klype salt i en food processor.

    Kjør det til en så glatt paste som mulig.

    Det skal fortsatt ha litt tekstur.

  4. Mos potetene

    Bruk en potetmoser og mos potetene til en helt jevn og klumpfri konsistens.

    Unngå food processor, da dette gjør potetene seige.

  5. Rør inn olivenolje

    Spe extra virgin olivenolje (90 ml) gradvis inn i potetene mens du rører med en tresleiv.

    Arbeid oljen godt inn slik at massen blir luftig og glatt.

  6. Tilsett mandel- og hvitløkspasten

    Vend inn mandel- og hvitløkspasten og rør til alt er jevnt fordelt.

    Fortsett å spe inn resten av extra virgin olivenolje (90 ml) litt etter litt.

  7. Smak til

    Tilsett mer salt eller sitron etter smak.

    Juster konsistensen med litt ekstra olje hvis du vil ha en mer kremet dip.

  8. Topp dipen

    Finsnitt vårløk (1 stilk), finhakk persille (2 ss) og riv zest fra sitron (1 stk).

    Strø dette over dipen og avslutt med en tynn stripe olivenolje.

  9. Server eller avkjøl

    Server dipen romtemperert, eller avkjøl den i kjøleskap for en fastere konsistens.

  10. Serveringsforslag

    Server til grillet fisk, stekte grønnsaker, pitabrød eller som en del av et gresk mezze-bord.

    Passer også godt som alternativ til potetmos ved siden av kjøtt eller plantebaserte retter.