Skappelbrød - Saftig Eltefritt Speltbrød med Frøblanding

Dette er et enkelt og robust speltbrød inspirert av den varianten Maria Skappel lenge har vært kjent for å lage hjemme. Deigen røres raskt sammen uten elting, og resultatet er et saftig og lett grovt brød med god tyggekraft. En rask heving og en avsluttende stekerunde direkte på rist gir en sprø og smakfull skorpe. Frøblandingen gir næring og tekstur, og brødet tåler fint å tilpasses etter hva du har i skapet, så lenge forholdet mellom vått og tørt beholdes. Oppskriften gir to brød og fungerer utmerket både til frokost, matpakker og som et allsidig hverdagsbrød.

Tid
1:15 t
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
skappelbrod

Ingredienser

Hoveddel

  • 325 g speltmel
  • 125 g sammalt speltmelfin
  • 30 g solsikkekjerner
  • 60 g gresskarkjerner
  • 25 g havregrynstore eller lettkokte
  • 50 g linfrøhele
  • 25 g chiafrø (valgfritt)hele, kan sløyfes
  • 0,5 ts salt
  • 25 g fersk gjær
  • 5 dl vannlunkent
  • 1 ss meierismørtil smøring av former
  • 2 stk brødformerà ca. 1 liter

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered formene

    Smør brødformer (2 stk) grundig med meierismør (1 ss) slik at brødene slipper lett etter steking.

  2. Klargjør tørrvarene

    Mål opp

    • siktet speltmel (325 g)

    • fin sammalt speltmel (125 g)

    • solsikkekjerner (30 g)

    • gresskarkjerner (30 g)

    • havregryn (25 g)

    • linfrø (50 g)

    • chiafrø (25 g)

    • salt (0,5 ts)

    Bland alt i en stor bolle slik at tørre ingredienser fordeler seg jevnt.

  3. Rør inn gjær og vann

    Smuldre fersk gjær (25 g) gjær i bollen med de tørre ingrediensene.

    Hell i lunkent vann (5 dl) og rør sammen med en sleiv til du får en løs, klebrig deig.

    Ingen elting er nødvendig.

  4. La deigen heve

    Dekk bollen med et klede og la deigen heve i ca. 30 min ved romtemperatur.

  5. Fyll formene

    Fordel deigen likt i de smurte brødformene.

    ruk en slikkepott for å jevne overflaten.

  6. Topp brødene

    Dryss resten av gresskarkjerner (30 g) jevnt over begge brød.

  7. Hev brødene igjen

    La brødene heve i formene i ca. 45 min til de har løftet seg godt.

  8. Stek brødene

    Sett formene inn i ovnen på 225 °C.

    Stek i 40 min.

  9. Gi brødene sprø skorpe

    Ta brødene ut av formene og legg dem opp ned på en rist.

    Stek videre i 15–20 minutter til skorpen er sprø.

  10. Avkjøl brødene

    Ta brødene ut og la dem avkjøles helt på rist før du skjærer i dem for best resultat.

  11. Serveringsforslag

    Server med godt meierismør, brunost, pålegg, suppe eller som sandwichbrød.

    Dette brødet fungerer også godt som nistebrød for barn og voksne.