Skappelbrød - Saftig Eltefritt Speltbrød med Frøblanding
Dette er et enkelt og robust speltbrød inspirert av den varianten Maria Skappel lenge har vært kjent for å lage hjemme. Deigen røres raskt sammen uten elting, og resultatet er et saftig og lett grovt brød med god tyggekraft. En rask heving og en avsluttende stekerunde direkte på rist gir en sprø og smakfull skorpe. Frøblandingen gir næring og tekstur, og brødet tåler fint å tilpasses etter hva du har i skapet, så lenge forholdet mellom vått og tørt beholdes. Oppskriften gir to brød og fungerer utmerket både til frokost, matpakker og som et allsidig hverdagsbrød.

Ingredienser
Hoveddel
- 325 g speltmel
- 125 g sammalt speltmel – fin
- 30 g solsikkekjerner
- 60 g gresskarkjerner
- 25 g havregryn – store eller lettkokte
- 50 g linfrø – hele
- 25 g chiafrø (valgfritt) – hele, kan sløyfes
- 0,5 ts salt
- 25 g fersk gjær
- 5 dl vann – lunkent
- 1 ss meierismør – til smøring av former
- 2 stk brødformer – à ca. 1 liter
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered formene
Smør brødformer (2 stk) grundig med meierismør (1 ss) slik at brødene slipper lett etter steking.
- Klargjør tørrvarene
Mål opp
siktet speltmel (325 g)
fin sammalt speltmel (125 g)
solsikkekjerner (30 g)
gresskarkjerner (30 g)
havregryn (25 g)
linfrø (50 g)
chiafrø (25 g)
salt (0,5 ts)
Bland alt i en stor bolle slik at tørre ingredienser fordeler seg jevnt.
- Rør inn gjær og vann
Smuldre fersk gjær (25 g) gjær i bollen med de tørre ingrediensene.
Hell i lunkent vann (5 dl) og rør sammen med en sleiv til du får en løs, klebrig deig.
Ingen elting er nødvendig. - La deigen heve
Dekk bollen med et klede og la deigen heve i ca. 30 min ved romtemperatur.
- Fyll formene
Fordel deigen likt i de smurte brødformene.
ruk en slikkepott for å jevne overflaten. - Topp brødene
Dryss resten av gresskarkjerner (30 g) jevnt over begge brød.
- Hev brødene igjen
La brødene heve i formene i ca. 45 min til de har løftet seg godt.
- Stek brødene
Sett formene inn i ovnen på 225 °C.
Stek i 40 min. - Gi brødene sprø skorpe
Ta brødene ut av formene og legg dem opp ned på en rist.
Stek videre i 15–20 minutter til skorpen er sprø. - Avkjøl brødene
Ta brødene ut og la dem avkjøles helt på rist før du skjærer i dem for best resultat.
- Serveringsforslag
Server med godt meierismør, brunost, pålegg, suppe eller som sandwichbrød.
Dette brødet fungerer også godt som nistebrød for barn og voksne.