Sjokolade sabayonne
En luftig og luksuriøs sjokoladedessert med rik smak og fløyelsmyk konsistens. Denne sabayonnen ligger et sted mellom mousse og sjokoladepudding – kremet, fyldig og med perfekt balanse mellom sødme og bitter sjokolade. Server den i elegante glass, gjerne med et friskt jordbærvindu som løfter både smak og utseende. En garantert favoritt når du vil imponere gjestene.

Ingredienser
Hoveddel
- 5 stk eggeplomme – romtemperert
- 1 stk egg – romtemperert
- 150 g sukker
- 3 ss vann – kaldt
- 250 g sjokolade – mørk sjokolade, 70 % kakao
- 5 dl kremfløte – kjølt, til pisking
- 4 stk jordbær – delt i to, til dekor
- 100 g bær (blåbær, brigbær, jordbær eller bjørnebær) – til pynt ved servering
- 8 stk whiskyglass – til servering
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Pisk eggene
Ha eggeplomme (5 stk) og egg (1 stk) i en stor varmebestandig bolle.
Visp sammen til det skummer og blir lett i konsistensen. - Kok sukkerlake
Ha sukker (150 g) og vann (3 ss) i en liten kjele og kok opp på middels høy varme til sukkerlaken bobler og når ca. 130 °C.
Bruk gjerne et sukkertermometer for nøyaktighet. - Lag sabayonne
Hell den varme sukkerlaken forsiktig i eggeskummet i en tynn stråle mens du visper kontinuerlig.
Fortsett å vispe til blandingen blir luftig, blank og lett avkjølt.
Dette er sabayonnen. - Pisk fløten
Ha den kalde kremfløte (5 dl) i en egen bolle og visp til myk krem.
Den skal være luftig, men ikke for stiv.
Sett til side. - Smelt sjokoladen
Hakk sjokolade (250 g) i biter og smelt den over vannbad.
Pass på at bollen ikke berører vannet.
Rør til sjokoladen er helt jevn og blank. - Kombiner sabayonne og krem
Vend halvparten av sabayonnen forsiktig inn i kremen med en slikkepott.
Vend til alt er jevnt blandet uten å slå ut luften. - Kombiner sabayonne og sjokolade
Bland resten av sabayonnen med den smeltede sjokoladen.
Rør til du får en glatt, mørk sjokoladebase. - Fullfør sabayonnen
Vend sammen sjokoladeblandingen med kremen.
Bruk rolige bevegelser til du får en jevn og luftig sjokoladesabayonne. - Fyll glassene
Del jordbær (4 stk) i to.
Plasser et halvt jordbær inntil innsiden av hvert whiskyglass (8 stk) for å lage et dekorativt jordbærvindu.
Hell forsiktig sabayonne i glassene.
Sett i kjøleskap i minst 2 timer, til desserten har satt seg. - Serveringsforslag
Server sabayonnen kald, pyntet med friske bær (blåbær, brigbær, jordbær eller bjørnebær) (100 g) eller et lite dryss revet sjokolade på toppen.
Passer utmerket med en kopp espresso eller et glass dessertvin.