Sjokolade sabayonne

En luftig og luksuriøs sjokoladedessert med rik smak og fløyelsmyk konsistens. Denne sabayonnen ligger et sted mellom mousse og sjokoladepudding – kremet, fyldig og med perfekt balanse mellom sødme og bitter sjokolade. Server den i elegante glass, gjerne med et friskt jordbærvindu som løfter både smak og utseende. En garantert favoritt når du vil imponere gjestene.

Tid
35 min
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
chocolate-sabayonne

Ingredienser

Hoveddel

  • 5 stk eggeplommeromtemperert
  • 1 stk eggromtemperert
  • 150 g sukker
  • 3 ss vannkaldt
  • 250 g sjokolademørk sjokolade, 70 % kakao
  • 5 dl kremfløtekjølt, til pisking
  • 4 stk jordbærdelt i to, til dekor
  • 100 g bær (blåbær, brigbær, jordbær eller bjørnebær)til pynt ved servering
  • 8 stk whiskyglasstil servering

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Pisk eggene

    Ha eggeplomme (5 stk) og egg (1 stk) i en stor varmebestandig bolle.

    Visp sammen til det skummer og blir lett i konsistensen.

  2. Kok sukkerlake

    Ha sukker (150 g) og vann (3 ss) i en liten kjele og kok opp på middels høy varme til sukkerlaken bobler og når ca. 130 °C.

    Bruk gjerne et sukkertermometer for nøyaktighet.

  3. Lag sabayonne

    Hell den varme sukkerlaken forsiktig i eggeskummet i en tynn stråle mens du visper kontinuerlig.

    Fortsett å vispe til blandingen blir luftig, blank og lett avkjølt.

    Dette er sabayonnen.

  4. Pisk fløten

    Ha den kalde kremfløte (5 dl) i en egen bolle og visp til myk krem.

    Den skal være luftig, men ikke for stiv.

    Sett til side.

  5. Smelt sjokoladen

    Hakk sjokolade (250 g) i biter og smelt den over vannbad.

    Pass på at bollen ikke berører vannet.

    Rør til sjokoladen er helt jevn og blank.

  6. Kombiner sabayonne og krem

    Vend halvparten av sabayonnen forsiktig inn i kremen med en slikkepott.

    Vend til alt er jevnt blandet uten å slå ut luften.

  7. Kombiner sabayonne og sjokolade

    Bland resten av sabayonnen med den smeltede sjokoladen.

    Rør til du får en glatt, mørk sjokoladebase.

  8. Fullfør sabayonnen

    Vend sammen sjokoladeblandingen med kremen.

    Bruk rolige bevegelser til du får en jevn og luftig sjokoladesabayonne.

  9. Fyll glassene

    Del jordbær (4 stk) i to.

    Plasser et halvt jordbær inntil innsiden av hvert whiskyglass (8 stk) for å lage et dekorativt jordbærvindu.

    Hell forsiktig sabayonne i glassene.

    Sett i kjøleskap i minst 2 timer, til desserten har satt seg.

  10. Serveringsforslag

    Server sabayonnen kald, pyntet med friske bær (blåbær, brigbær, jordbær eller bjørnebær) (100 g) eller et lite dryss revet sjokolade på toppen.

    Passer utmerket med en kopp espresso eller et glass dessertvin.