Sissels Saftige Grovbrød

Dette er et solid, hverdagsvennlig grovbrød med masse korn, frø og rug. Deigen starter med en bløtlegging som gir saftighet, bedre hold og myk tekstur uten å bli tung. Brødene hever godt, holder seg ferske lenge og egner seg fint til både matpakke og frokost. Oppskriften gir tre store, luftige brød som tåler frysing.

Tid
4:15 t
Porsjoner
3
Vanskelighetsgrad
EASY
sissel-brod

Ingredienser

Hoveddel

  • 75 g havreklitørr
  • 75 g solsikkekjernernaturell
  • 75 g gresskarkjernernaturell
  • 75 g linfrøhele
  • 50 g havregrynstore
  • 200 g sammalt hvetegrovmalt
  • 200 g sammalt ruggrovmalt
  • 9 dl vannkaldt til bløtlegging
  • 25 g fersk gjærsmuldret
  • 2 dl vannromtemperert
  • 2 ss maltekstraktevt. honning/sirup
  • 1,5 ss havsaltfint
  • 1000 g hvetemeljusteres etter behov
  • 20 g solsikkekjernertil topping
  • 20 g gresskarkjernertil topping
  • 15 g havregryntil topping
  • 10 g linfrøtil topping
  • 2 ss vanntil pensling
  • 1 stk bakearktil stekebrett
  • 3 stk brødformerà 1.5 liter

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bløtlegg korn og frø

    Mål opp

    • havrekli (75 g)

    • solsikkekjerner (75 g)

    • gresskarkjerner (75 g)

    • linfrø (75 g)

    • store havregryn (50 g)

    • sammalt hvete (200 g)

    • sammalt rug (200 g)

    • kaldt vann (9 dl).


    Ha alt i bakebollen og rør sammen til en jevn blanding.

  2. La blandingen hvile

    Dekk bollen med plastfolie eller lokk, og la stå på kjøkkenbenken i minst 2 timer eller gjerne over natten.

    Dette gjør korn og frø mykere og lettere å binde i deigen.

  3. Løs opp gjæren

    Smuldre fersk gjær (25 g) i mer vann (2 dl) og rør til den er oppløst.

    Tilsett maltekstrakt (2 ss) og rør inn.

  4. Elt sammen deigen

    Hell gjærblandingen i bløtleggingsbollen.

    Tilsett havsalt (1,5 ss) og mesteparten av hvetemel (1000 g).

    Elt med kjøkkenmaskin på lav hastighet til melet er blandet inn.

    Øk farten og elt i omtrent 5 min til deigen blir blank og elastisk.

    Juster med resten av hvetemelet til deigen slipper bollen, men fortsatt er myk.

  5. Hev deigen

    Dekk bakebollen med plastfolie eller lokk og la deigen heve i ca. 1.5 timer, eller til dobbel størrelse.

  6. Form brøddeigene

    Legg deigen på et lett melet bord.

    Del i tre like store emner og form hvert emne til et avlangt brød.

  7. Klargjør brødformene

    Smør brødformene lett eller kle dem med bakepapir.

    Legg de ferdig formede brødene i formene.

  8. Pensle og topp brødene

    Pensle brødene med vann (2 ss).

    Bland solsikkekjerner (20 g), gresskarkjerner (20 g), havregryn (15 g) og linfrø (10 g), og strø jevnt over brødene.

  9. Etterhev brødene

    Sett formene på kjøkkenbenken og la heve i ca. 45 min, til brødene er luftige og nesten doblet i størrelse.

  10. Forvarm og stek brødene

    Sett ovnen på 220 °C over- og undervarme.

    Plasser formene på nederste rille og stek i ca. 45 min, til brødene er gyllenbrune og gir hul lyd når du banker lett på undersiden.

  11. Avkjøl brødene

    Ta brødene ut av formene og legg dem på rist.

    La avkjøle helt før de skjæres i skiver eller pakkes inn.

  12. Serveringsforslag

    Passer til pålegg, supper, gryteretter, toast, egg og ost.

    Skjær i tykke skiver og server lunkent med smør for best smak.

Kilde

psa.ddns.net