Sennepssaus
En fyldig og balansert sennepssaus som passer mye bedre til mer enn bare gravlaks. Denne varianten lages uten dill for å gi lengre holdbarhet i kjøleskap, og du kan heller røre inn frisk dill rett før servering hvis du ønsker den klassiske smaken. Sausen får en fin emulsert konsistens når oljen piskes inn sakte, og smaken blir rund og kompleks fordi tre forskjellige typer sennep brukes. Perfekt til laks, vilt, skinke, ribbe eller pølser. Sausen er også fin å gi bort i gave.

Ingredienser
Hoveddel
- 4 ss brunt sukker
- 4 ss hvitvinseddik – ristes før bruk
- 4 ss sennep – mild, klassisk bordsennep
- 3 ss dijonsennep
- 2 ss grov sennep
- 1,5 dl solsikkeolje – helles i en tynn stråle
- 1 stk sylteglass – à 3 dl
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør glasset
Vask og tørk sylteglass (1 stk) godt.
Sørg for at det er helt rent og tørt før du fyller det med saus. - Løs opp sukkeret
Ha brunt sukker (4 ss) i en medium bolle.
Tilsett hvitvinseddik (4 ss) og rør til sukkeret er helt oppløst.
Rør godt nok til væsken er klar og uten sukkerkorn. - Bland inn sennepen
Rør inn vanlig sennep (4 ss), dijonsennep (3 ss) og grov sennep (2 ss).
Bland til du har en glatt og jevn sennepsbase. - Pisk inn oljen
Pisk kraftig mens du heller solsikkeolje (1,5 dl) i en tynn og jevn stråle.
Fortsett å piske til sausen har tyknet og blitt blank og emulsjonen holder seg stabil. - Fyll glasset
Hell sennepssausen over i det steriliserte glasset. Skru på lokket og sett glasset i kjøleskap.
Sausen holder seg lenge siden den ikke inneholder egg. - Serveringsforslag
• Rør inn finhakket dill rett før servering hvis du vil ha klassisk gravlakssmak.
• Perfekt til gravet eller røkt laks, men også nydelig til viltkjøtt, ribberester, skinke og grove pølser.
• Bruk som dressing i potetsalat eller til grønnsaksstaver.
• Lag doble porsjoner og gi bort som spiselige julegaver.