Senegalsk maafe med peanøtt og okse
Maafe er en klassisk vestafrikansk gryte rett fra det senegalesiske kjøkkenet. Den kjennetegnes av mørt kjøtt som småkoker i en fyldig saus av peanøttsmør, tomat og aromatiske krydder. Resultatet er en kremet, varmende og smakspakket middag som passer like godt til hverdags som til gjester. Retten lages i én gryte og krever få ingredienser, men smaken er dyp, balansert og umulig å glemme. Server maafe med ris, couscous eller fufu for en komplett opplevelse.

Ingredienser
Hoveddel
- 900 g oksekjøtt – renskåret og uten sener
- 125 g peanøttsmør – kremet, uten tilsatt sukker
- 1 stk rød paprika
- 1 stk gul løk
- 2 ss tomatpuré
- 4 ss olivenolje – til steking
- 1 ss buljongpulver lys
- 1 ts cayennepepper – etter ønsket styrke
- 1 ts salt – juster etter smak
- 0,5 ts pepper – juster etter smak
- 240 ml vann
- 480 ml oksekraft – evt. buljong
- 2,5 ss koriander – finhakket til servering
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered kjøttet
Skjær det renskårne oksekjøtt (900 g) i munnstore terninger med kokkekniv og legg til side.
- Varm opp oljen
Hell olivenolje (4 ss) i gryta og sett på middels høy varme til oljen er varm.
- Brun kjøttet
Ha kjøttbitene i gryta sammen med sort pepper (0,5 ts) ogsalt (0,5 ts) .
Stek under omrøring til kjøttet får gyllen stekeskorpe, cirka 8 min. - Hakk grønnsakene
Skrell gul løk (1 stk) og finhakk den på skjærefjølen.
Rens rød paprika (1 stk), fjern frø og stilk, og kutt i små terninger. - Sauter løken og paprikaen
Tilsett hakket løk og paprika i gryta med kjøttet og stek i 3 min til løken blir blank.
- Fres tomatpuréen
Rør inn tomatpuré (2 ss) og la den steke i 4 til 5 min for å utvikle sødme og dybde i sausen.
- Tilsett væske og krydder
Hell i vann (240 ml) og oksekraft (480 ml).
Rør inn buljongpulver lys (1 ss), cayennepepper (1 ts) og resten av salt (0,5 ts).
Kok opp. - La gryta småkoke
Senk varmen til middels og la gryta småkoke i 10 min slik at smakene får satt seg.
- Kok inn peanøttsmøret
Rør inn peanøttsmør (125 g) til det løser seg helt opp og gjør sausen jevn og kremet.
La det småkoke i 5 min.
Tilsett litt ekstra vann hvis gryta blir for tykk. - Smak og juster
Smak til med mer salt eller pepper om nødvendig.
Gryta er ferdig når kjøttet er mørt og sausen har ønsket tykkelse. - Tilbered garnityren
Skyll koriander (2,5 ss), tørk den og finhakk.
Strø over ved servering. - Serveringsforslag
Server maafe rykende varm med kokt ris, couscous, stekte plantains eller fufu.
Topp med fersk koriander og en sitronbåt for friskhet.
Kilde
Tayo Oredola – lowcarbafrica.com