Senegalsk maafe med peanøtt og okse

Maafe er en klassisk vestafrikansk gryte rett fra det senegalesiske kjøkkenet. Den kjennetegnes av mørt kjøtt som småkoker i en fyldig saus av peanøttsmør, tomat og aromatiske krydder. Resultatet er en kremet, varmende og smakspakket middag som passer like godt til hverdags som til gjester. Retten lages i én gryte og krever få ingredienser, men smaken er dyp, balansert og umulig å glemme. Server maafe med ris, couscous eller fufu for en komplett opplevelse.

Tid
1 t
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
a-rustic-bowl-of-senegalese-maafe-peanut-stew-with

Ingredienser

Hoveddel

  • 900 g oksekjøttrenskåret og uten sener
  • 125 g peanøttsmørkremet, uten tilsatt sukker
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk gul løk
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 ss olivenoljetil steking
  • 1 ss buljongpulver lys
  • 1 ts cayennepepperetter ønsket styrke
  • 1 ts saltjuster etter smak
  • 0,5 ts pepperjuster etter smak
  • 240 ml vann
  • 480 ml oksekraftevt. buljong
  • 2,5 ss korianderfinhakket til servering

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered kjøttet

    Skjær det renskårne oksekjøtt (900 g) i munnstore terninger med kokkekniv og legg til side.

  2. Varm opp oljen

    Hell olivenolje (4 ss) i gryta og sett på middels høy varme til oljen er varm.

  3. Brun kjøttet

    Ha kjøttbitene i gryta sammen med sort pepper (0,5 ts) ogsalt (0,5 ts) .

    Stek under omrøring til kjøttet får gyllen stekeskorpe, cirka 8 min.

  4. Hakk grønnsakene

    Skrell gul løk (1 stk) og finhakk den på skjærefjølen.

    Rens rød paprika (1 stk), fjern frø og stilk, og kutt i små terninger.

  5. Sauter løken og paprikaen

    Tilsett hakket løk og paprika i gryta med kjøttet og stek i 3 min til løken blir blank.

  6. Fres tomatpuréen

    Rør inn tomatpuré (2 ss) og la den steke i 4 til 5 min for å utvikle sødme og dybde i sausen.

  7. Tilsett væske og krydder

    Hell i vann (240 ml) og oksekraft (480 ml).

    Rør inn buljongpulver lys (1 ss), cayennepepper (1 ts) og resten av salt (0,5 ts).

    Kok opp.

  8. La gryta småkoke

    Senk varmen til middels og la gryta småkoke i 10 min slik at smakene får satt seg.

  9. Kok inn peanøttsmøret

    Rør inn peanøttsmør (125 g) til det løser seg helt opp og gjør sausen jevn og kremet.

    La det småkoke i 5 min.

    Tilsett litt ekstra vann hvis gryta blir for tykk.

  10. Smak og juster

    Smak til med mer salt eller pepper om nødvendig.

    Gryta er ferdig når kjøttet er mørt og sausen har ønsket tykkelse.

  11. Tilbered garnityren

    Skyll koriander (2,5 ss), tørk den og finhakk.

    Strø over ved servering.

  12. Serveringsforslag

    Server maafe rykende varm med kokt ris, couscous, stekte plantains eller fufu.

    Topp med fersk koriander og en sitronbåt for friskhet.

Kilde

Tayo Oredolalowcarbafrica.com