Søtpotetmos med Urter

Dette er en kremet og smakrik variant av moste søtpoteter som holder seg langt unna det dessertpregede tilbehøret mange kjenner. Her løftes den naturlige sødmen fra søtpotetene med friske urter, meierismør, rømme og et hint av hvitløk. Resultatet er et silkemykt, fyldig og balansert tilbehør som passer perfekt til både fugl, kjøtt, fisk og vegetarretter. Oppskriften er rask å lage og fungerer både til hverdags og til store høytidsmiddager.

Tid
30 min
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
EASY
sotpotetmos

Ingredienser

Hoveddel

  • 6 stk søtpotetsmå til medium, kuttes i 2 cm terninger
  • 2 ts salt
  • 3 stk vårløkfinhakkes, bruk mest grønt
  • 1 neve persillefinhakkes
  • 1 fedd hvitløkskrelles og finrives
  • 0,75 dl rømme
  • 3 ss meierismørkuttes i terninger
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ts extra virgin olivenoljetil topping
  • 2 l vanntil koking

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered grønnsakene

    Skrell søtpotet (6 stk) og skjær dem i terninger på ca. 2 cm.

    Finhakk vårløk (3 stk) og persille (1 neve), og spar litt av begge til topping.

    Skrell hvitløk (1 fedd) og finriv det.

  2. Kok søtpotetene

    Fyll kjelen med vann (2 l) og salt (1 ts).

    Legg i søtpotetene og kok dem møre på middels varme i 9 til 12 minutter, til en gaffel glir lett inn.

  3. Sil av vannet

    Hell søtpotetene over i en sil og la dem renne godt av før de tilbakeføres til kjelen.

  4. Mos søtpotetene

    Mos dem med potetmoser til ønsket konsistens.

  5. Rør inn urter og hvitløk

    Tilsett vårløk, persille og den finrevne hvitløken.

    Bland jevnt inn.

  6. Rør inn rømme og meierismør

    Tilsett meierismør (3 ss) i terninger og rør til det smelter helt.

    Bland inn rømme (0,75 dl).

    Smak til med resten av salt (1 ts) og pepper (0,5 ts).

  7. Anrett retten

    Ha mosen i serveringsbollen.

    Lag en virvel av cirka 1 ss rømme på toppen, dryss over vårløk og persille, og avslutt med litt extra virgin olivenolje (1 ts).

  8. Serveringsforslag
    • Perfekt til kalkun, lam, svin, laks og torsk.

    • Tilsett litt chili flakes for en mer robust variant.

    • Passer også til grønnsaksbiffer, ovnsbakt blomkål eller som del av en høytidsbuffet.