Søtpotetmos med Urter
Dette er en kremet og smakrik variant av moste søtpoteter som holder seg langt unna det dessertpregede tilbehøret mange kjenner. Her løftes den naturlige sødmen fra søtpotetene med friske urter, meierismør, rømme og et hint av hvitløk. Resultatet er et silkemykt, fyldig og balansert tilbehør som passer perfekt til både fugl, kjøtt, fisk og vegetarretter. Oppskriften er rask å lage og fungerer både til hverdags og til store høytidsmiddager.

Ingredienser
Hoveddel
- 6 stk søtpotet – små til medium, kuttes i 2 cm terninger
- 2 ts salt
- 3 stk vårløk – finhakkes, bruk mest grønt
- 1 neve persille – finhakkes
- 1 fedd hvitløk – skrelles og finrives
- 0,75 dl rømme
- 3 ss meierismør – kuttes i terninger
- 0,5 ts pepper
- 1 ts extra virgin olivenolje – til topping
- 2 l vann – til koking
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered grønnsakene
Skrell søtpotet (6 stk) og skjær dem i terninger på ca. 2 cm.
Finhakk vårløk (3 stk) og persille (1 neve), og spar litt av begge til topping.
Skrell hvitløk (1 fedd) og finriv det. - Kok søtpotetene
Fyll kjelen med vann (2 l) og salt (1 ts).
Legg i søtpotetene og kok dem møre på middels varme i 9 til 12 minutter, til en gaffel glir lett inn. - Sil av vannet
Hell søtpotetene over i en sil og la dem renne godt av før de tilbakeføres til kjelen.
- Mos søtpotetene
Mos dem med potetmoser til ønsket konsistens.
- Rør inn urter og hvitløk
Tilsett vårløk, persille og den finrevne hvitløken.
Bland jevnt inn. - Rør inn rømme og meierismør
Tilsett meierismør (3 ss) i terninger og rør til det smelter helt.
Bland inn rømme (0,75 dl).
Smak til med resten av salt (1 ts) og pepper (0,5 ts). - Anrett retten
Ha mosen i serveringsbollen.
Lag en virvel av cirka 1 ss rømme på toppen, dryss over vårløk og persille, og avslutt med litt extra virgin olivenolje (1 ts). - Serveringsforslag
Perfekt til kalkun, lam, svin, laks og torsk.
Tilsett litt chili flakes for en mer robust variant.
Passer også til grønnsaksbiffer, ovnsbakt blomkål eller som del av en høytidsbuffet.