Saftige Smultringer med Surmelk

Disse smultringene er myke, lette og luftige, akkurat slik tradisjonell norsk julebakst skal være. Hemmeligheten ligger i en enkel røre med surmelk, godt piskede egg og riktig temperatur på smultet. Deigen skal hvile kaldt, kjevles til en jevn og fast leiv og stikkes ut med smultringutstikker før de slippes forsiktig i varm smult. Resultatet er smultringer med gyllen farge, ren smak og perfekt tyggemotstand. De egner seg godt til frysing, så du kan lage dem i god tid før jul.

Tid
45 min
Porsjoner
30
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
smultering

Ingredienser

Hoveddel

  • 3 stk eggpiskes godt
  • 375 g sukker
  • 5 dl kulturmelkevt. seter- og lettrømme 50/50
  • 50 g meierismørsmeltes
  • 750 g hvetemelsiktes
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts hornsaltsiktes
  • 1 kg smultevt. frityrfett
  • 50 g hvetemel
  • 2 stk bakeark
  • 1 stk smultringutstikker
  • 1 stk kjevle

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Pisk egg og sukker

    Pisk egg (3 stk) godt sammen i en stor bolle til de er lyse og luftige.

    Tilsett sukker (375 g) gradvis mens du fortsetter å piske.

  2. Tilsett kulturmelk og smeltet smør

    Varm meierismør (50 g) til det akkurat har smeltet, og la det kjøle noen sekunder.

    Rør inn kulturmelk (5 dl) og det smeltede smøret i eggblandingen.

  3. Sikt inn det tørre

    Sikt hvetemel (750 g), kardemomme (1 ts) og hornsalt (2 ts) i en egen bolle for å fjerne klumper.

    Rør dette gradvis inn i røren til du får en jevn og litt klissete deig.

  4. Elt deigen sammen

    Elt deigen for hånd eller i maskin til den får en jevn og elastisk konsistens.

    Den skal være fast nok til å kjevles.

  5. Kjøl ned deigen

    Dekk bollen med plastfolie og sett den i kjøleskap i 2 timer.

    Dette gjør deigen lettere å jobbe med og gir bedre struktur i smultringene.

  6. Kjevle ut leiven

    Dryss litt av hvetemel (50 g) til utbaking på bordet.

    Kjevle deigen til en leiv på nøyaktig 1 cm tykkelse.

    Sjekk høyden med smultringutstikkeren dersom den har samme høyde.

  7. Stikk ut smultringene

    Bruk smultringutstikkeren til å stikke ut ringer.

    Løft dem forsiktig over på bakepapir.

    Samle restene, kjevle ut på nytt og fortsett til all deig er brukt.

  8. Varm opp smultet

    Ha smult (1 kg) i en dyp gryte.

    Varm det opp til 180 °C, målt med steketermometer.

    Dette er kritisk for å unngå fete eller overstekte smultringer.

  9. Stek smultringene

    Bruk hullsleiv til å slippe 2–3 smultringer forsiktig i smultet om gangen.

    Stek dem til de er lysebrune på begge sider.

    Vend underveis.

  10. Avkjøl smultringene

    Løft smultringene ut av smultet og legg dem på rist eller bakepapir. La dem avkjøles helt.

  11. Frys ned for best kvalitet

    Når smultringene er helt kalde, legg dem i poser og frys dem ned.

    Dette bevarer tekstur og ferskhet.

  12. Serveringsforslag

    Server smultringene med varm kakao, julekaffe eller gløgg.

    De er også perfekte som en liten julesnack sammen med pepperkaker og krumkaker på kakebordet.

Saftige Smultringer med Surmelk oppskrift – Norsk | Matly