Saftige Smultringer med Surmelk
Disse smultringene er myke, lette og luftige, akkurat slik tradisjonell norsk julebakst skal være. Hemmeligheten ligger i en enkel røre med surmelk, godt piskede egg og riktig temperatur på smultet. Deigen skal hvile kaldt, kjevles til en jevn og fast leiv og stikkes ut med smultringutstikker før de slippes forsiktig i varm smult. Resultatet er smultringer med gyllen farge, ren smak og perfekt tyggemotstand. De egner seg godt til frysing, så du kan lage dem i god tid før jul.

Ingredienser
Hoveddel
- 3 stk egg – piskes godt
- 375 g sukker
- 5 dl kulturmelk – evt. seter- og lettrømme 50/50
- 50 g meierismør – smeltes
- 750 g hvetemel – siktes
- 1 ts kardemomme
- 2 ts hornsalt – siktes
- 1 kg smult – evt. frityrfett
- 50 g hvetemel
- 2 stk bakeark
- 1 stk smultringutstikker
- 1 stk kjevle
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Pisk egg og sukker
Pisk egg (3 stk) godt sammen i en stor bolle til de er lyse og luftige.
Tilsett sukker (375 g) gradvis mens du fortsetter å piske. - Tilsett kulturmelk og smeltet smør
Varm meierismør (50 g) til det akkurat har smeltet, og la det kjøle noen sekunder.
Rør inn kulturmelk (5 dl) og det smeltede smøret i eggblandingen. - Sikt inn det tørre
Sikt hvetemel (750 g), kardemomme (1 ts) og hornsalt (2 ts) i en egen bolle for å fjerne klumper.
Rør dette gradvis inn i røren til du får en jevn og litt klissete deig. - Elt deigen sammen
Elt deigen for hånd eller i maskin til den får en jevn og elastisk konsistens.
Den skal være fast nok til å kjevles. - Kjøl ned deigen
Dekk bollen med plastfolie og sett den i kjøleskap i 2 timer.
Dette gjør deigen lettere å jobbe med og gir bedre struktur i smultringene. - Kjevle ut leiven
Dryss litt av hvetemel (50 g) til utbaking på bordet.
Kjevle deigen til en leiv på nøyaktig 1 cm tykkelse.
Sjekk høyden med smultringutstikkeren dersom den har samme høyde. - Stikk ut smultringene
Bruk smultringutstikkeren til å stikke ut ringer.
Løft dem forsiktig over på bakepapir.
Samle restene, kjevle ut på nytt og fortsett til all deig er brukt. - Varm opp smultet
Ha smult (1 kg) i en dyp gryte.
Varm det opp til 180 °C, målt med steketermometer.
Dette er kritisk for å unngå fete eller overstekte smultringer. - Stek smultringene
Bruk hullsleiv til å slippe 2–3 smultringer forsiktig i smultet om gangen.
Stek dem til de er lysebrune på begge sider.
Vend underveis. - Avkjøl smultringene
Løft smultringene ut av smultet og legg dem på rist eller bakepapir. La dem avkjøles helt.
- Frys ned for best kvalitet
Når smultringene er helt kalde, legg dem i poser og frys dem ned.
Dette bevarer tekstur og ferskhet. - Serveringsforslag
Server smultringene med varm kakao, julekaffe eller gløgg.
De er også perfekte som en liten julesnack sammen med pepperkaker og krumkaker på kakebordet.