Saftige rosinboller med tangzhong

Disse rosinbollene bruker tangzhong-metoden for å holde baksten ekstra saftig i flere dager. Metoden går ut på å varme en liten mengde mel og melk til en jevning som binder væsken bedre i deigen. Resultatet er myke, luftige boller som holder seg ferske mye lenger enn vanlig gjærbakst. Rosinene bløtlegges først i kokende vann for å bli ekstra myke, og deigen eltes lenge for å utvikle god elastisitet. Dette er boller som både lukter og smaker som et ekte helgekjøkken.

Tid
1:05 t
Porsjoner
24
Vanskelighetsgrad
EASY
soft--fluffy-raisin-buns-made-with-the-tangzhong-m

Ingredienser

Hoveddel

  • 900 g hvetemelsiktet
  • 6,75 dl melk
  • 1 stk egg
  • 150 g sukker
  • 25 g fersk gjærAlternativt 0.5 pose tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 150 g meierismørKaldt, i terninger
  • 250 g rosinerBløtlegges
  • 5 dl vannTil bløtlegging av rosiner
  • 1 stk eggTil pensling, sammenvispet

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm opp melk og mel

    Ha hvetemel (80 g) og melk (4 dl) i en kjele.

    Visp sammen mens du varmer forsiktig.

    Rør kontinuerlig til blandingen tykner og når omtrent 65 °C.

    Den skal ikke koke.

  2. Avkjøl jevningen

    Ha jevningen over i bakebollen og smør den litt opp langs kantene for raskere avkjøling.

    La den nå romtemperatur.

  3. Kok opp vann

    Hell kokende vann (5 dl) over rosiner (250 g) i en bolle.

    La stå i 30 min.

  4. Sil av vannet

    Hell av vannet og la rosinene dryppe av. Sett til side.

  5. Bland sammen mel og melk

    Tilsett resten av hvetemel (820 g) og resten av melk (2,75 dl) i bakebollen med den avkjølte tangzhong-jevningen.

  6. Tilsett de tørre ingrediensene

    Tilsett sukker (150 g), fersk gjær (25 g), kardemomme (1 ts) og salt (0,5 ts).

    Vis at du bruker fingrene til å smuldre gjæren hvis du bruker fersk gjær.

  7. Bland inn egget

    Knekk egg (1 stk) og ha det i deigen.

    Elt på lav hastighet til alt er jevnt blandet.

  8. Elt deigen grundig

    Øk til middels hastighet og elt i omtrent 10 min.

    Tilsett litt ekstra melk om deigen virker for tørr eller litt mel om den er for løs.

    Deigen skal være litt klissete.

  9. Elt inn smøret

    Tilsett smørterningene fra meierismør (150 g) gradvis mens maskinen går.

    Elt videre i ca. 10 min, til deigen klarer en vindutest (du kan nesten lese gjennom deigen uten at den sprekker).

  10. Bland inn rosinene

    Tilsett de avrente rosinene.

    Kjør maskinen kort på lav hastighet, akkurat nok til at rosinene fordeles uten å bli most.

  11. La deigen heve

    Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i minst 1 time til den er tydelig luftig.

  12. Del deigen i emner

    Ha deigen på lett melet bord og del i ca. 24 like store biter.

  13. Trill bollene

    Trill hver bit til en jevn bolle.

    Sett dem på bakebrett med bakepapir.

  14. La bollene etterheve

    Dekk med plast eller klede og la etterheve i ca. 45 min til de har doblet seg i størrelse.

  15. Pensle bollene

    Pensle de ferdighevede bollene med et sammenvispet egg (1 stk).

  16. Stek bollene

    Stek midt i ovnen på 225 °C i ca. 10 min til de er jevnt gylne.

  17. Avkjøl bollene

    Avkjøl på rist.

  18. Serveringsforslag

    Server rosinbollene lune med smør, brunost eller syltetøy.

    De er også gode som de er, rett fra ovnen.

    Perfekte i matboksen eller på tur neste dag takket være tangzhong-metoden.