Saftig søtt frukt- og nøttebrød uten elting og heving
Dette er et tett, smakfullt brød fullpakket med nøtter, frø og tørket frukt. Det lages uten gjær, trenger verken elting eller heving og røres bare raskt sammen før steking. De varme brødkrydderne gjør det ekstra aromatisk, og sødmen gjør at brødet minner litt om en mørk te-kake. Skjær tynne skiver og server til ost, smør eller yoghurt. Brødet holder seg saftig lenge og blir ekstra godt ristet.

Ingredienser
Hoveddel
- 3,5 dl hvetemel
- 1 dl sammalt rug – grovt
- 1 dl havregryn
- 0,5 dl mandler – grovhakkede
- 0,5 dl pistasjnøtter – grovhakkede
- 0,5 dl tørkede tranebær – grovhakkede
- 0,5 dl tørket aprikos – grovhakkede
- 0,5 dl linfrø
- 0,5 dl solsikkefrø
- 1 ts salt
- 1 ts natron
- 1 ts anisfrø – knust
- 0,5 ts karve – knust
- 5 dl kulturmelk – skummet, røres
- 1 dl sirup – mørk
- 50 g meierismør – smeltes og avkjøles
- 1 stk brødformer – à 1.5 liter
- 1 stk bakeark
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør formen
Kle brødformen med bakepapir så deigen slipper lett etter steking.
- Forbered nøtter og frukt
Grovhakk mandler (0,5 dl), pistasjnøtter (0,5 dl), tørkede tranebær (0,5 dl) og tørket aprikos (0,5 dl) for å få jevn fordeling i brødet.
- Bland de tørre ingrediensene
Rør sammen
hvetemel (3,5 dl)
sammalt rug (1 dl)
havregryn (1 dl)
linfrø (0,5 dl)
solsikkefrø (0,5 dl)
salt (1 ts)
natron (1 ts)
knust anisfrø (1 ts)
knust karve (0,5 ts)
i en stor bolle.
Tilsett de hakkede nøttene og frukten og bland godt. - Smelt smøret
Smelt meierismør (50 g) i en liten kjele og la det avkjøles i noen minutter.
- Rør sammen deigen
Visp sammen kulturmelk (5 dl), sirup (1 dl) og det avkjølte smøret.
Hell væsken i bollen med det tørre og rør raskt sammen til en tykk, klissete røre.
Bruk slikkepott. - Fyll formen
Skrap deigen ned i brødformen og glatt overflaten lett med slikkepotten.
- Stek brødet
Sett formen midt i ovnen og stek på 175 °C i 45 til 50 min, avhengig av formens dybde.
Sjekk med pinne; den skal komme ut ren. - Avkjøl brødet
Løft brødet ut av formen og la det avkjøles helt på rist før du skjærer det i skiver.
- Serveringsforslag
Server tynne skiver med smør, blåmuggost, brie, brunost eller en tykk yoghurt.
Perfekt på ostefat eller til julefrokost.