Saftig søtt frukt- og nøttebrød uten elting og heving

Dette er et tett, smakfullt brød fullpakket med nøtter, frø og tørket frukt. Det lages uten gjær, trenger verken elting eller heving og røres bare raskt sammen før steking. De varme brødkrydderne gjør det ekstra aromatisk, og sødmen gjør at brødet minner litt om en mørk te-kake. Skjær tynne skiver og server til ost, smør eller yoghurt. Brødet holder seg saftig lenge og blir ekstra godt ristet.

Tid
1 t
Porsjoner
1
Vanskelighetsgrad
EASY
rustic-fruit-and-nut-loaf--sliced--dense-and-moist

Ingredienser

Hoveddel

  • 3,5 dl hvetemel
  • 1 dl sammalt ruggrovt
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl mandlergrovhakkede
  • 0,5 dl pistasjnøttergrovhakkede
  • 0,5 dl tørkede tranebærgrovhakkede
  • 0,5 dl tørket aprikosgrovhakkede
  • 0,5 dl linfrø
  • 0,5 dl solsikkefrø
  • 1 ts salt
  • 1 ts natron
  • 1 ts anisfrøknust
  • 0,5 ts karveknust
  • 5 dl kulturmelkskummet, røres
  • 1 dl sirupmørk
  • 50 g meierismørsmeltes og avkjøles
  • 1 stk brødformerà 1.5 liter
  • 1 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Klargjør formen

    Kle brødformen med bakepapir så deigen slipper lett etter steking.

  2. Forbered nøtter og frukt

    Grovhakk mandler (0,5 dl), pistasjnøtter (0,5 dl), tørkede tranebær (0,5 dl) og tørket aprikos (0,5 dl) for å få jevn fordeling i brødet.

  3. Bland de tørre ingrediensene

    Rør sammen

    • hvetemel (3,5 dl)

    • sammalt rug (1 dl)

    • havregryn (1 dl)

    • linfrø (0,5 dl)

    • solsikkefrø (0,5 dl)

    • salt (1 ts)

    • natron (1 ts)

    • knust anisfrø (1 ts)

    • knust karve (0,5 ts)


    i en stor bolle.

    Tilsett de hakkede nøttene og frukten og bland godt.

  4. Smelt smøret

    Smelt meierismør (50 g) i en liten kjele og la det avkjøles i noen minutter.

  5. Rør sammen deigen

    Visp sammen kulturmelk (5 dl), sirup (1 dl) og det avkjølte smøret.

    Hell væsken i bollen med det tørre og rør raskt sammen til en tykk, klissete røre.

    Bruk slikkepott.

  6. Fyll formen

    Skrap deigen ned i brødformen og glatt overflaten lett med slikkepotten.

  7. Stek brødet

    Sett formen midt i ovnen og stek på 175 °C i 45 til 50 min, avhengig av formens dybde.

    Sjekk med pinne; den skal komme ut ren.

  8. Avkjøl brødet

    Løft brødet ut av formen og la det avkjøles helt på rist før du skjærer det i skiver.

  9. Serveringsforslag

    Server tynne skiver med smør, blåmuggost, brie, brunost eller en tykk yoghurt.

    Perfekt på ostefat eller til julefrokost.

Saftig søtt frukt- og nøttebrød uten elting og heving oppskrift – Norsk | Matly