Saftig Sitronkake med Olivenolje og Hvit Sjokolade
Dette er en saftig og aromatisk sitronkake som får smaken sin fra ekstra virgin olivenolje, frisk sitronsaft, sitronskall og en liten klype muskat som gir en varm undertone. Hvit sjokolade og mandelmel gir kaken en fløyelsmyk og rik konsistens, mens yoghurt gjør den myk og tett uten å bli tung. Alt lages i én bolle. Kaken trenger ingen glasur for å skinne, men et lett dryss melis gir et pent uttrykk. Perfekt som dessert, kaffekake eller når du vil ha noe enkelt med mye sitronsmak.

Ingredienser
Hoveddel
- 120 ml extra virgin olivenolje – til røren
- 1 ss extra virgin olivenolje – til smøring av kakeform
- 115 g hvit sjokolade – grovhakkes
- 5 stk egg – romtempererte
- 190 g sukker
- 145 g naturell yoghurt – romtemperert, ikke gresk
- 2 stk sitron – rives til zest; én presses
- 45 ml sitronsaft
- 0,75 ts vaniljeekstrakt
- 100 g mandelmel – fint
- 1,5 ts bakepulver
- 0,5 ts salt
- 1 klype muskatnøtt
- 140 g hvetemel – siktet
- 1 ss melis – til pynt
- 1 stk rund kakeform – 23 cm, metall
- 1 stk bakeark – klippes til bunn av kakeform
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør kakeform og utstyr
Smør innsiden av kakeformen med extra virgin olivenolje (1 ss).
Klipp til ett ark bakepapir og legg det i bunnen av formen.
Sett frem en stor ovnsbestandig bolle og visp. - Smelt den hvite sjokoladen
Hakk hvit sjokolade (115 g) i mindre biter.
Legg den i den store bollen og sett bollen i kald ovn.
Sett ovnen på 165 °C.
La sjokoladen varme seg gradvis til den smelter.
Rør hvert minutt til den er helt glatt. - Avkjøl og rør inn olivenolje
Ta ut bollen når sjokoladen er smeltet.
La den stå et par minutter til den bare er varm.
Visp inn extra virgin olivenolje (120 ml) til blandingen er jevn. - Visp inn eggene
Knekk egg (5 stk) og visp dem inn i den varme sjokolade-olje-blandingen til alt er godt blandet.
- Tilsett sukker og yoghurt
Rør inn sukker (190 g) og naturell yoghurt (145 g).
Bland til røren er helt jevn. - Forbered sitronene og smaksett røren
Vask og tørk sitron (2 stk).
Riv fint zest av sitronene.
Press til sitronsaft (45 ml).
Rør sitronskall, sitronsaft og vaniljeekstrakt (0,75 ts) inn i røren. - Bland inn mandelmel og krydder
Tilsett mandelmel (100 g), bakepulver (1,5 ts), salt (0,5 ts) og muskatnøtt (1 klype).
Visp til røren er glatt. - Vend inn hvetemel
Sikt inn hvetemel (140 g) og visp forsiktig til røren er klumpfri.
Bruk en slikkepott for å skrape kantene.
Bank bollen i benken et par ganger for å fjerne store luftbobler. - Stek kaken
Hell røren i den smurte kakeformen.
Bank formen lett mot benken for å presse ut luft.
Stek midt i ovnen i 60 til 65 min på 165 °C over- og undervarme, til kaken er gyllen og en kakepinne kommer ut tørr. - Pynt og server
Sikt et tynt lag melis (1 ss) over kaken rett før servering.
- Serveringsforslag
Server kaken som den er, eller sammen med friske bær, en skje pisket krem eller en kule vaniljeis.
God både lun og romtemperert.