Saftig julekake (julebrød)
Dette er et mykt og saftig julebrød fylt med søte rosiner og mild kardemommesmak. Deigen eltes lenge for å få ordentlig glutennettverk, smøret eltes inn til slutt for maksimal luftighet, og brødene får god tid til å heve. Resultatet er lette, myke brød som holder seg saftige i flere dager. Perfekt med smør, brunost eller som del av julefrokosten.

Ingredienser
Hoveddel
- 1000 g hvetemel – siktet
- 6 dl melk – kald eller romtemperert
- 1 stk egg – til deigen
- 25 g fersk gjær
- 150 g sukker
- 2 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- 150 g meierismør – i terninger, romtemperert
- 300 g rosiner
- 1 stk egg – til pensling
- 3 dl vann – varmt
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Bløtlegg rosinene
Legg rosiner (300 g) i en bolle og hell over varmt vann (3 dl) så de akkurat dekkes.
La dem trekke i 15 min.
Hell av vannet og klem ut overflødig væske. - Bland de tørre ingrediensene
Ha hvetemel (1000 g), sukker (150 g), kardemomme (2 ts) og salt (0,5 ts) i kjøkkenmaskinens bolle.
Rør kort sammen. - Løs opp gjæren
Smuldre fersk gjær (25 g) i litt av melken og rør til den er helt oppløst.
- Start deigen
Tilsett melk (6 dl), oppløst gjær og egg (1 stk) i melblandingen.
Elt på lav hastighet til alt er godt blandet.
Juster med litt ekstra melk hvis deigen virker kompakt, eller litt mel hvis den virker løs. - Elt deigen
Øk hastigheten til middels og elt i cirka 10 min til deigen blir glatt og smidig.
- Elt inn smøret
Tilsett meierismør (150 g) i terninger og elt videre i omtrent 10 min til smøret er helt absorbert og deigen slipper kantene i bollen.
- Tilsett rosiner
Ha i de avsilte rosinene og elt kort, bare til de er jevnt fordelt uten å bli most.
- Hev deigen
Dekk bollen med plast eller lokk og la den heve til dobbel størrelse.
Dette tar cirka 1.5 timer på kjøkkenbenken. - Del og form deigemner
Legg deigen på et melet bord.
Del den i 4 like store emner og form dem til runde boller.
La dem hvile under et klede i 15 min. - Form brødene
Form hvert emne til et avlangt julebrød eller rund brødform etter ønske.
Legg dem på to bakepapirkledde stekebrett. - Etterhev brødene
Dekk brødene med klede og etterhev i cirka 1 time til de nesten har doblet seg.
- Pensle og snitt brødene
Pisk sammen egg (1 stk) til pensling.
Pensle toppen av hvert brød og lag et par klassiske snitt med en skarp kniv. - Stek julebrødene
Stek på nederste rille i ovn forvarmet til 200 °C.
Steketid er 25–30 minutter.
Dersom brødene blir mørke for tidlig legger du et ark bakepapir over de siste minuttene.
Bank under brødet; høres det hult ut, er det ferdig. - Avkjøl brødene
Sett julebrødene på rist og la dem avkjøle helt før servering.
- Serveringsforslag
Server nybakte skiver med smør og brunost.
De passer også godt til sylte, sild og juletapas.
Perfekt som frokost eller kveldskos i hele desember.