Saftig julekake (julebrød)

Dette er et mykt og saftig julebrød fylt med søte rosiner og mild kardemommesmak. Deigen eltes lenge for å få ordentlig glutennettverk, smøret eltes inn til slutt for maksimal luftighet, og brødene får god tid til å heve. Resultatet er lette, myke brød som holder seg saftige i flere dager. Perfekt med smør, brunost eller som del av julefrokosten.

Tid
1 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
julekake

Ingredienser

Hoveddel

  • 1000 g hvetemelsiktet
  • 6 dl melkkald eller romtemperert
  • 1 stk eggtil deigen
  • 25 g fersk gjær
  • 150 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 150 g meierismøri terninger, romtemperert
  • 300 g rosiner
  • 1 stk eggtil pensling
  • 3 dl vannvarmt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bløtlegg rosinene

    Legg rosiner (300 g) i en bolle og hell over varmt vann (3 dl) så de akkurat dekkes.

    La dem trekke i 15 min.

    Hell av vannet og klem ut overflødig væske.

  2. Bland de tørre ingrediensene

    Ha hvetemel (1000 g), sukker (150 g), kardemomme (2 ts) og salt (0,5 ts) i kjøkkenmaskinens bolle.

    Rør kort sammen.

  3. Løs opp gjæren

    Smuldre fersk gjær (25 g) i litt av melken og rør til den er helt oppløst.

  4. Start deigen

    Tilsett melk (6 dl), oppløst gjær og egg (1 stk) i melblandingen.

    Elt på lav hastighet til alt er godt blandet.

    Juster med litt ekstra melk hvis deigen virker kompakt, eller litt mel hvis den virker løs.

  5. Elt deigen

    Øk hastigheten til middels og elt i cirka 10 min til deigen blir glatt og smidig.

  6. Elt inn smøret

    Tilsett meierismør (150 g) i terninger og elt videre i omtrent 10 min til smøret er helt absorbert og deigen slipper kantene i bollen.

  7. Tilsett rosiner

    Ha i de avsilte rosinene og elt kort, bare til de er jevnt fordelt uten å bli most.

  8. Hev deigen

    Dekk bollen med plast eller lokk og la den heve til dobbel størrelse.

    Dette tar cirka 1.5 timer på kjøkkenbenken.

  9. Del og form deigemner

    Legg deigen på et melet bord.

    Del den i 4 like store emner og form dem til runde boller.

    La dem hvile under et klede i 15 min.

  10. Form brødene

    Form hvert emne til et avlangt julebrød eller rund brødform etter ønske.

    Legg dem på to bakepapirkledde stekebrett.

  11. Etterhev brødene

    Dekk brødene med klede og etterhev i cirka 1 time til de nesten har doblet seg.

  12. Pensle og snitt brødene

    Pisk sammen egg (1 stk) til pensling.

    Pensle toppen av hvert brød og lag et par klassiske snitt med en skarp kniv.

  13. Stek julebrødene

    Stek på nederste rille i ovn forvarmet til 200 °C.

    Steketid er 25–30 minutter.

    Dersom brødene blir mørke for tidlig legger du et ark bakepapir over de siste minuttene.

    Bank under brødet; høres det hult ut, er det ferdig.

  14. Avkjøl brødene

    Sett julebrødene på rist og la dem avkjøle helt før servering.

  15. Serveringsforslag

    Server nybakte skiver med smør og brunost.

    De passer også godt til sylte, sild og juletapas.

    Perfekt som frokost eller kveldskos i hele desember.