Saftig frukt- og nøttebrød med yoghurt
Dette tette, saftige brødet er lastet med tørket frukt, nøtter og frø, og får en myk og fuktig smule takket være yoghurt og rugmel. Det inneholder ikke gjær, så du slipper hevetid. Perfekt til ostefatet, julefrokosten eller når du vil bruke opp frukt og nøtter etter høytiden. Brødet holder seg saftig i mange dager og tåler frysing uten å miste kvalitet.

Ingredienser
Hoveddel
- 100 g tørket aprikos – hakkes i små biter
- 100 g tørket fiken – hakkes i små biter
- 100 g rosiner
- 100 g dadler uten stein – hakkes i små biter
- 100 g svisker – hakkes i små biter
- 100 g valnøtter – grovhakkes
- 100 g mandler – grovhakkes
- 100 g gresskarkjerner – grovhakkes lett
- 100 g pistasjnøtter – grovhakkes
- 200 g sammalt rug – grovt
- 240 g rugmel – siktet
- 2 ss natron
- 2 ts salt
- 5 dl naturell yoghurt
- 1 ss rugmel – strøs over før steking
- 1 stk bakeark
- 1 stk brødformer – à 1.5 liter
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered formen
Smør brødformen og legg bakepapir i bunnen så brødet slipper lettere etter steking.
- Kutt frukten
Hakk tørket aprikos (100 g), tørket fiken (100 g), dadler uten stein (100 g) og svisker (100 g) i små biter.
Legg alt, inkludert rosiner (100 g), i en stor bolle. - Hakk nøtter og frø
Grovhakk valnøtter (100 g), mandler (100 g), pistasjnøtter (100 g) og gresskarkjerner (100 g).
Bland dette sammen med frukten. - Bland det grove melet inn
Strø grovt sammalt rug (200 g) over frukt- og nøtteblandingen og rør godt så melet fordeles jevnt.
- Bland natron og salt med rugmel
Rør sammen natron (2 ss), salt (2 ts) og siktet rugmel (120 g).
Vend dette inn og bland godt. - Tilsett resten av melet
Ha i siste del av siktet rugmel (120 g) og vend til alt er jevnt fordelt.
- Rør inn yoghurten
Tilsett naturell yoghurt (5 dl) og bland til en fast, men bløt og klebrig deig.
Om deigen virker tørr, rør inn 1–2 ss ekstra yoghurt. - Fyll formen
Ha deigen i den klargjorte brødformen og glatt overflaten med en våt hånd eller slikkepott.
Strø litt rugmel (1 ss) på toppen. - Stek brødet
Plasser formen nederst i ovnen og stek ved 175 °C ca. 60 min.
Brødet skal være fast og gjennomstekt. - Avkjøl brødet
La brødet hvile noen minutter i formen, løsne det med en kniv og velt det ut.
La det avkjøles minst en time før du skjærer det i skiver. - Serveringsforslag
Nydelig med gode faste oster som Edamer, Gouda eller norsk hvit geitost.
Passer også til blåmuggost, smør og marmelade eller til ostefatet i julen.
Skjæres i tynne skiver for best resultat.