Saftig frukt- og nøttebrød med yoghurt

Dette tette, saftige brødet er lastet med tørket frukt, nøtter og frø, og får en myk og fuktig smule takket være yoghurt og rugmel. Det inneholder ikke gjær, så du slipper hevetid. Perfekt til ostefatet, julefrokosten eller når du vil bruke opp frukt og nøtter etter høytiden. Brødet holder seg saftig i mange dager og tåler frysing uten å miste kvalitet.

Tid
1:20 t
Porsjoner
1
Vanskelighetsgrad
EASY
a-rustic-fruit-and-nut-bread-loaf--sliced-to-show-

Ingredienser

Hoveddel

  • 100 g tørket aprikoshakkes i små biter
  • 100 g tørket fikenhakkes i små biter
  • 100 g rosiner
  • 100 g dadler uten steinhakkes i små biter
  • 100 g sviskerhakkes i små biter
  • 100 g valnøttergrovhakkes
  • 100 g mandlergrovhakkes
  • 100 g gresskarkjernergrovhakkes lett
  • 100 g pistasjnøttergrovhakkes
  • 200 g sammalt ruggrovt
  • 240 g rugmelsiktet
  • 2 ss natron
  • 2 ts salt
  • 5 dl naturell yoghurt
  • 1 ss rugmelstrøs over før steking
  • 1 stk bakeark
  • 1 stk brødformerà 1.5 liter

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered formen

    Smør brødformen og legg bakepapir i bunnen så brødet slipper lettere etter steking.

  2. Kutt frukten

    Hakk tørket aprikos (100 g), tørket fiken (100 g), dadler uten stein (100 g) og svisker (100 g) i små biter.

    Legg alt, inkludert rosiner (100 g), i en stor bolle.

  3. Hakk nøtter og frø

    Grovhakk valnøtter (100 g), mandler (100 g), pistasjnøtter (100 g) og gresskarkjerner (100 g).

    Bland dette sammen med frukten.

  4. Bland det grove melet inn

    Strø grovt sammalt rug (200 g) over frukt- og nøtteblandingen og rør godt så melet fordeles jevnt.

  5. Bland natron og salt med rugmel

    Rør sammen natron (2 ss), salt (2 ts) og siktet rugmel (120 g).

    Vend dette inn og bland godt.

  6. Tilsett resten av melet

    Ha i siste del av siktet rugmel (120 g) og vend til alt er jevnt fordelt.

  7. Rør inn yoghurten

    Tilsett naturell yoghurt (5 dl) og bland til en fast, men bløt og klebrig deig.

    Om deigen virker tørr, rør inn 1–2 ss ekstra yoghurt.

  8. Fyll formen

    Ha deigen i den klargjorte brødformen og glatt overflaten med en våt hånd eller slikkepott.

    Strø litt rugmel (1 ss) på toppen.

  9. Stek brødet

    Plasser formen nederst i ovnen og stek ved 175 °C ca. 60 min.

    Brødet skal være fast og gjennomstekt.

  10. Avkjøl brødet

    La brødet hvile noen minutter i formen, løsne det med en kniv og velt det ut.

    La det avkjøles minst en time før du skjærer det i skiver.

  11. Serveringsforslag

    Nydelig med gode faste oster som Edamer, Gouda eller norsk hvit geitost.

    Passer også til blåmuggost, smør og marmelade eller til ostefatet i julen.

    Skjæres i tynne skiver for best resultat.

Saftig frukt- og nøttebrød med yoghurt oppskrift – Norsk | Matly