Safran- og sitronkylling i tagine-stil

Dette er en krydret og aromatisk kyllingrett inspirert av marokkansk tagine, laget uten spesialutstyr. Kyllingen marineres i varme krydder, harissa, safran og syltet sitron før den brunes og langtidskokes sammen med gulrøtter, fennikel, oliven og erter i en rik kraft. Resultatet er mørt kjøtt, dyp smak og en saus som sitter. Serveres med luftig couscous som trekker til seg alt det gode. Dette er rustikk, seriøs hverdagsmat som også funker når du får gjester.

Tid
1:30 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
marokansk-kylling

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 stk hel kyllingà 1,6–1,8 kg, delt i 8 biter
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 stk vårløkdelt i to på langs
  • 8 ss fersk korianderfinhakket
  • 8 ss fersk persillefinhakket
  • 1 stk syltet sitrondelt i fire, frø fjernet
  • 3 fedd hvitløkknust
  • 30 g fersk ingefærskrelt og skåret i skiver
  • 2 ss paprikakryddersøt
  • 1 ss meierismørsmeltet
  • 1 ss harissajuster styrke etter smak
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts gurkemeie
  • 0,5 ts kardemomme
  • 0,25 ts chiliflak
  • 0,25 ts kanel
  • 0,25 ts safran
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 450 g gulrøtterskrelt, delt på langs
  • 2 stk fennikelveldig tynt skivet
  • 150 g grønne erterferske eller frosne
  • 150 g grønne olivenhele
  • 7 dl kyllingkraftlavsaltet
  • 2 ss sitronsaftferskpresset
  • 170 g couscous
  • 1 stk gul løkfinhakket

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered grønnsaker, urter og aromater

    Skrell gulrøtter (450 g) og del dem på langs.

    Skjær fennikel (2 stk) i to og snitt den i svært tynne skiver.

    Skrell gul løk (1 stk) og finhakk den.

    Skyll fersk koriander (8 ss) og fersk persille (8 ss), tørk godt og finhakk.

    Del vårløk (2 stk) i to på langs.

    Knus hvitløk (3 fedd).

    Skrell fersk ingefær (30 g) og skjær den i 0,5 cm tykke skiver.

    Del syltet sitron (1 stk) i båter og fjern alle frø.

    Press sitronsaft (2 ss) og mål opp saften.

  2. Mariner kyllingen

    Del hel kylling (1 stk) i 8 biter hvis dette ikke er gjort.

    Krydre kyllingbitene med salt (2 ts) og pepper (1 ts) i en stor bolle.

    Tilsett

    • vårløk

    • halvparten av koriander og persille

    • syltet sitron

    • hvitløk

    • ingefær

    • paprikakrydder (2 ss)

    • smeltet meierismør (1 ss)

    • harissa (1 ss)

    • spisskummen (1 ts)

    • gurkemeie (1 ts)

    • kardemomme (0,5 ts)

    • chiliflak (0,25 ts)

    • kanel (0,25 ts)

    • safran (0,25 ts)

    Bland grundig slik at alle kyllingbitene er godt dekket.

    Dekk til og sett kjølig i minst 8 timer, helst over natten.

  3. Brun kyllingen

    Varm støpejernsgryten på middels varme og tilsett extra virgin olivenolje (0,6 dl).

    Skrap marinaden av kyllingen og legg den til side.

    Brun kyllingbitene i omganger med skinnsiden ned til de får god farge.

    Dette tar ca. 7–8 minutter per omgang.

    Legg kyllingen til side.

  4. Kok taginen

    Ha gulrøtter, fennikel, grønne erter (150 g) og grønne oliven (150 g) i gryten.

    Tilsett den reserverte marinaden og kyllingkraft (2,5 dl).

    Legg kyllingen tilbake i gryten.

    Sett på lokk, kok opp, skru ned varmen og la småkoke i ca. 35 minutter til kyllingen er mør.

    Ta gryten av varmen og la den hvile med lokk i 15 minutter.

    Rør inn sitronsaft og resten av koriander og persille.

    Smak til med salt og pepper.

  5. Lag couscous

    Ha couscous (170 g) i en stor varmebestandig bolle.

    Varm resten av extra virgin olivenolje (0,4 dl) i en kjele.

    Tilsett finhakket gul løk og stek på middels varme til den er gyllen. Tilsett resten av kyllingkraft (4,5 dl), kok opp og hell den varme væsken over couscousen.

    Dekk bollen med plastfolie eller lokk og la trekke i 15 minutter.

    Løs opp couscousen med en gaffel og smak til med litt salt.

  6. Server retten

    Server couscous på tallerkener eller fat og topp med den varme kyllinggryten og rikelig saus.

  7. Serveringsforslag

    Server med ekstra sitronbåter og godt brød ved siden av.

    En enkel salat med agurk og yoghurt passer fint for å roe krydderne.

    Retten smaker enda bedre dagen etter.