Russedessert – Luftig semulegrøt med saft på 20 minutter

Russedessert er en tradisjonell, luftvispet semulegrøt laget av saft, vann og semulegryn. Når blandingen piskes kaldere, blir den lett, fluffy og lys i fargen. Dette er en klassiker fra Vestlandet som har fulgt norske kjøkken i generasjoner, ofte servert med melk eller fløte. Oppskriften er enkel, rask og krever få ingredienser, men gir likevel en nostalgisk og silkemyk dessert med tydelig smak av barndommens husmannskost.

Tid
20 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
russe-dessert

Ingredienser

Hoveddel

  • 2 dl vannkaldt
  • 3 dl saftrød saft, konsentrert
  • 1 ss sukker
  • 50 g semulegryn
  • 0,5 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Kok grunnblandingen

    Ha vann (2 dl), saft (3 dl), sukker (1 ss) og semulegryn (50 g) i en stor kjele.

    Rør sammen så semulegrynene fordeler seg jevnt.

    Varm opp til kokepunktet og la blandingen småkoke i 10 min under omrøring så grøten ikke brenner seg.

  2. Tilsett vaniljesukkeret

    Ta kjelen av varmen og rør inn vaniljesukker (0,5 ts) til det løser seg.

    La grøten avkjøle noen minutter, til den er lun.

  3. Pisk grøten luftig

    Ha den lune grøten over i en stor bolle.

    Pisk kraftig med håndvisp eller elektrisk visp til massen blir lysere, myk og luftig.

    Dette tar 3–5 minutter.

  4. Klargjør serveringen

    Fordel den vispede russedesserten i 4 serveringsskåler.

    Hell over kald fløtemelk, helmelk eller vaniljesaus (ca. 2–3 ss per porsjon).

    Fløtemelk er melk blandet med litt fløte, ofte i forholdet 3 deler melk til 1 del fløte, for en fyldigere smak.