Røkt laks med små røstipoteter og urtekrem
Dette er en enkel, smakfull og festvennlig smårett med røkt laks og sprø, smørstekte røstipoteter. Urtekremen gir friskhet og syre fra sitron, og sammen blir det en perfekt munnfull til julens selskap, som forrett eller som en lett lunsj. Du kan bruke både røkt laks og røkt ørret.

Ingredienser
Hoveddel
- 300 g røkt laks – eller røkt ørret, skåret i tynne skiver
- 2 stk bakepotet – skrelles og rives
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts pepper
- 2 ss meierismør – til steking
- 2 ss solsikke/raps/stekeolje – til steking
- 200 g kremost – naturell, romtemperert
- 1 stk sitron – finrevet skall og litt saft
- 2 ss fersk gressløk – finhakkes
- 2 ss fersk dill – finhakkes
- 1 stk rødløk – skrelles og finhakkes
- 0,5 ss karse – klippes ved servering
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered potetene
Skrell bakepotet (2 stk) og riv dem grovt på rivjern.
Press ut væsken gjennom en sil eller et rent kjøkkenklede. - Smaksett potetblandingen
Bland de revne potetene med salt (0,5 ts) og pepper (0,25 ts).
- Stek røstipotetene
Varm opp stekepannen på medium varme med meierismør (2 ss) og solsikke/raps/stekeolje (2 ss).
Form små kaker av potetmassen (ca. 1 ss per stk).
Stek til de er gylne og sprø på begge sider.
La dem avkjøles litt på rist. - Forbered urtene og rødløken
Skrell rødløk (1 stk) og finhakk.
Finhakk fersk gressløk (2 ss) og fersk dill (2 ss).
Klipp karse (0,5 ss) klart til topping. - Lag urtekrem
Rør sammen naturell kremost (200 g), finrevet sitronskall og litt sitronsaft fra sitron (1 stk), gressløk og dill.
- Monter retten
Fordel urtekrem på de avkjølte røstiene.
Topp med skiver av røkt laks (300 g), finhakket rødløk og karse. - Serveringsforslag
Server som forrett, på julebuffet eller som enkel smårett.
Et par drypp sitronsaft over ved servering gjør smaken friskere.