Røkt laks med små røstipoteter og urtekrem

Dette er en enkel, smakfull og festvennlig smårett med røkt laks og sprø, smørstekte røstipoteter. Urtekremen gir friskhet og syre fra sitron, og sammen blir det en perfekt munnfull til julens selskap, som forrett eller som en lett lunsj. Du kan bruke både røkt laks og røkt ørret.

Tid
30 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
Røkt laks

Ingredienser

Hoveddel

  • 300 g røkt lakseller røkt ørret, skåret i tynne skiver
  • 2 stk bakepotetskrelles og rives
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ss meierismørtil steking
  • 2 ss solsikke/raps/stekeoljetil steking
  • 200 g kremostnaturell, romtemperert
  • 1 stk sitronfinrevet skall og litt saft
  • 2 ss fersk gressløkfinhakkes
  • 2 ss fersk dillfinhakkes
  • 1 stk rødløkskrelles og finhakkes
  • 0,5 ss karseklippes ved servering

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered potetene

    Skrell bakepotet (2 stk) og riv dem grovt på rivjern.

    Press ut væsken gjennom en sil eller et rent kjøkkenklede.

  2. Smaksett potetblandingen

    Bland de revne potetene med salt (0,5 ts) og pepper (0,25 ts).

  3. Stek røstipotetene

    Varm opp stekepannen på medium varme med meierismør (2 ss) og solsikke/raps/stekeolje (2 ss).

    Form små kaker av potetmassen (ca. 1 ss per stk).

    Stek til de er gylne og sprø på begge sider.

    La dem avkjøles litt på rist.

  4. Forbered urtene og rødløken

    Skrell rødløk (1 stk) og finhakk.

    Finhakk fersk gressløk (2 ss) og fersk dill (2 ss).

    Klipp karse (0,5 ss) klart til topping.

  5. Lag urtekrem

    Rør sammen naturell kremost (200 g), finrevet sitronskall og litt sitronsaft fra sitron (1 stk), gressløk og dill.

  6. Monter retten

    Fordel urtekrem på de avkjølte røstiene.

    Topp med skiver av røkt laks (300 g), finhakket rødløk og karse.

  7. Serveringsforslag

    Server som forrett, på julebuffet eller som enkel smårett.

    Et par drypp sitronsaft over ved servering gjør smaken friskere.