Rødgrød med fløde – dansk bærgrøt med fløte

Rødgrød med fløde er en klassisk dansk sommerdessert laget av røde bær som kokes langsomt til en fyldig, blank bærgrøt og serveres med kald fløte. Smaken er en perfekt balanse mellom søtt og syrlig, og konsistensen minner om en lett pudding eller tykk saus. Retten er enkel i utførelse, men full av nordisk karakter, og passer like godt til hverdagsdessert som til sommerlige selskap. Den kan lages med ulike bær etter sesong og serveres både lun og kald, noe som gjør den svært fleksibel.

Tid
40 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
Rødgrød med fløde

Ingredienser

Grøt

  • 300 g rabarbraskrelt og kuttet i 2 cm biter
  • 200 g jordbærrenset og delt i to
  • 150 g bringebærskylt
  • 150 g ripsskylt og ribbet
  • 4 dl vann
  • 150 g sukker
  • 1 stk vaniljestangdelt på langs, frø skrapt ut
  • 3 ss potetmel

Fremgangsmåte

Grøt

  1. Forbered frukt og bær

    Skyll jordbær (200 g), bringebær (150 g) og rips (150 g) grundig i kaldt vann.

    Rens jordbærene og del dem i to.

    Rib ripsene av stilkene.

    Skrell rabarbra (300 g) og kutt stilkene i biter på ca. 2 cm.

    Del vaniljestang (1 stk) på langs og skrap ut frøene med baksiden av en kniv.

    Ta vare på både frø og stang.

  2. Trekk smak i kjelen

    Ha rabarbra, alle bærene, vann (3 dl), sukker (150 g), vaniljefrø og den tomme vaniljestangen i en stor kjele.

    Rør godt med tresleiv slik at sukkeret fordeles jevnt.

    La blandingen stå i romtemperatur i ca. 30 minutter slik at frukt og bær slipper smak og saft.

  3. Kok grøten lett

    Sett kjelen på middels varme og varm opp til det så vidt begynner å koke.

    Skru ned varmen og la grøten småkoke svært forsiktig i 3–4 minutter, til rabarbraen er mør og bærene har gitt fra seg farge.

    Skum av overflaten om nødvendig.

  4. Rør ut og tilsett jævning

    Ta kjelen av varmen.

    Rør potetmel (3 ss) ut i iskaldt vann (1 dl) med visp til helt klumpfritt.

    Hell jævningen langsomt i den varme grøten mens du rører forsiktig.

    Tilsett litt om gangen til grøten har en lett flytende konsistens, da den vil tykne mer under avkjøling.

    Grøten må ikke koke etter at potetmelet er tilsatt.

  5. Avkjøl grøten

    Hell rødgrøten over i en serveringsskål.

    Dryss 1 ss sukker jevnt over toppen for å hindre snerk.

    Sett skålen i kjøleskap og la grøten avkjøles i minst 3 timer.

  6. Server desserten

    Server rødgrøten godt avkjølt med kald fløte, eventuelt lett pisket, rett før servering.

  7. Serveringsforslag

    Server rødgrød med fløte i glass eller skåler som dessert etter et lett sommermåltid.

    Den passer også godt sammen med sprø småkaker eller mandelkjeks ved siden av.