Rødbetsild

Rødbetsild er en kremet og fargerik silderett med røtter i norsk kystkjøkken. Søt kryddersild blandes med sprø grønnsaker, syrlig eple og milde rødbeter, bundet sammen av en balansert dressing av majones og rømme. Retten toppes med smuldret eggeplomme og rikelig med frisk dill, noe som gir både smak, tekstur og et klassisk uttrykk. Dette er en energirik og mettende sildesalat som passer like godt til lunsj som på koldtbord eller som en del av et tradisjonelt jule- eller påskebord.

Tid
30 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
Rødbetsild

Ingredienser

Hoveddel

  • 400 g kryddersildfiletjuviksild søt kryddersildfilet
  • 1 stk eplesyrlig sort
  • 1,5 stilk stangselleri
  • 1 stk rødløk
  • 150 g syltede rødbeteravrent
  • 1,5 dl majones
  • 1 dl rømme
  • 2 stk egg
  • 20 g fersk dillfinhakket
  • 2 ss rødbetelake (valgfritt)
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Kok og klargjør egg

    Legg egg (2 stk) i en kjele, dekk med kaldt vann og kok opp.

    La eggene koke i 9 minutter til de er hardkokte.

    Avkjøl i kaldt vann, skrell eggene, del dem i to og ta ut eggeplommene.

    Sett plommene til side og hakk eggehvitene fint.

  2. Forbered grønnsakene

    Skyll stangselleri (1,5 stilk) og skjær den i små terninger.

    Skrell rødløk (1 stk) og finhakk den.

    Rens eple (1 stk), fjern kjernehus og skjær eplekjøttet i små terninger.

    Skjær syltede rødbeter (150 g) i små biter.

    Finhakk fersk dill (20 g).

  3. Forbered silden

    Ta sildefiletene ut av laken og la dem renne godt av.

    Skjær filetene i jevne biter på skrå, omtrent 2 cm brede.

  4. Bland dressingen

    Ha majones (1,5 dl) og rømme (1 dl) i en stor bolle og rør til en jevn og kremet konsistens.

    Smak til med salt (0,25 ts) og pepper (0,25 ts).

  5. Vend inn ingrediensene

    Tilsett hakket stangselleri, rødløk, eple, rødbeter, hakket eggehvite og finhakket dill i dressingen.

    Vend forsiktig sammen.

    Tilsett halvparten av kryddersildfilet (400 g) og rør lett.

    Ønskes en dypere rødfarge, rør inn rødbetelake (2 ss).

  6. Anrett retten

    Fordel sildesalaten jevnt på et serveringsfat.

    Legg resten av sildebitene pent på toppen.

    Smuldre eggeplommene over retten og avslutt med ekstra fersk dill som pynt.

  7. Serveringsforslag

    Server tantes rødbetsild med grovt rugbrød, flatbrød eller kokte poteter.

    Retten passer også godt som en del av et koldtbord eller sammen med andre silderetter.