Enkel risgrøt i ovn
Dette er risgrøten for deg som vil ha den klassiske smaken uten å stå og røre ved komfyren. Grøtris, melk og litt salt får et kort oppkok før gryten settes i ovnen. Der får grøten stå i ro på lav varme til risen har blitt myk og grøten kremete. Metoden hindrer at melken brenner seg, og du får jevn grøt hver gang. Server med smør, sukker og kanel for den gode, tradisjonelle kombinasjonen.

Ingredienser
Hoveddel
- 4 dl vann
- 2 dl grøtris
- 1 ts salt
- 10 dl helmelk
- 20 g meierismør – til servering, deles
- 2 ss sukker – til servering
- 1 ss kanel – til servering
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Kok opp vannet
Kok opp vann (4 dl) i den ovnssikre gryten.
Pass på at gryten står stødig og at lokket ligger klart. - Tilsett og kok grøtris
Ha grøtris (2 dl) og salt (1 ts) i det kokende vannet.
Rør med sleiven mens risen kokes til vannet har fordampet. - Gi melken et raskt oppkok
Hell helmelk (10 dl) i gryten sammen med den varme risen.
Rør jevnt så melken ikke setter seg fast i bunnen.
Gi blandingen et kort oppkok. - Stek grøten i ovn
Sett på lokket og plasser gryten midt i ovnen på 100 °C.
La grøten stå i 75 min uten å røre. - Rør opp grøten før servering
Ta ut gryten fra ovnen.
Rør grøten lett sammen med sleiven så konsistensen blir jevn og myk. - Server grøten
Fordel grøten i skåler og topp med klatter av meierismør (20 g), sukker (2 ss) og kanel (1 ss).
- Serveringsforslag
Server med rosiner eller litt kald rød saft ved siden av.
Grøten passer også godt som base for rislapper dagen etter.