Enkel risgrøt i ovn

Dette er risgrøten for deg som vil ha den klassiske smaken uten å stå og røre ved komfyren. Grøtris, melk og litt salt får et kort oppkok før gryten settes i ovnen. Der får grøten stå i ro på lav varme til risen har blitt myk og grøten kremete. Metoden hindrer at melken brenner seg, og du får jevn grøt hver gang. Server med smør, sukker og kanel for den gode, tradisjonelle kombinasjonen.

Tid
1:20 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
creamy-scandinavian-oven-baked-rice-porridge-in-a-

Ingredienser

Hoveddel

  • 4 dl vann
  • 2 dl grøtris
  • 1 ts salt
  • 10 dl helmelk
  • 20 g meierismørtil servering, deles
  • 2 ss sukkertil servering
  • 1 ss kaneltil servering

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Kok opp vannet

    Kok opp vann (4 dl) i den ovnssikre gryten.

    Pass på at gryten står stødig og at lokket ligger klart.

  2. Tilsett og kok grøtris

    Ha grøtris (2 dl) og salt (1 ts) i det kokende vannet.

    Rør med sleiven mens risen kokes til vannet har fordampet.

  3. Gi melken et raskt oppkok

    Hell helmelk (10 dl) i gryten sammen med den varme risen.

    Rør jevnt så melken ikke setter seg fast i bunnen.

    Gi blandingen et kort oppkok.

  4. Stek grøten i ovn

    Sett på lokket og plasser gryten midt i ovnen på 100 °C.

    La grøten stå i 75 min uten å røre.

  5. Rør opp grøten før servering

    Ta ut gryten fra ovnen.

    Rør grøten lett sammen med sleiven så konsistensen blir jevn og myk.

  6. Server grøten

    Fordel grøten i skåler og topp med klatter av meierismør (20 g), sukker (2 ss) og kanel (1 ss).

  7. Serveringsforslag

    Server med rosiner eller litt kald rød saft ved siden av.

    Grøten passer også godt som base for rislapper dagen etter.