Ripsgelé

Ripsgelé er en klassiker i norske kjøkken. Den har en ren, frisk smak som balanserer syrlighet og sødme på en fin måte. Bruk den som pålegg, til ost, til viltretter eller som et lite glass med hjemmelaget gave. Denne varianten gir en klar og fast gelé med intens rød farge, laget på tradisjonelt vis med koking, pressing og nedfylling på sterile glass.

Tid
1:10 t
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
ripsgele

Ingredienser

Ripsgelé

  • 1000 g ripsskylles raskt i kaldt vann
  • 1 dl vanntil koking av bærene
  • 400 g sukker
  • 2 stk sylteglassà 3 dl

Fremgangsmåte

Ripsgelé

  1. Rens bærene

    Fjern blader, rusk og dårlige rips (1000 g).

    La stilkene sitte på siden de gir smak.

    Skyll ripsen raskt i kaldt vann.

  2. Kok ripsen

    Ha de skylte ripsene i en stor kjele.

    Tilsett vann (1 dl) og kok på lav varme i ca. 30 min til bærene faller sammen og slipper saft.

  3. Sil saften

    Legg et rent kjøkkenhåndkle i en sil eller et dørslag over en bolle.

    Hell den varme massen forsiktig i kledet og la saften renne gjennom uten å presse.

    Dette gir klarere gelé.

  4. Mål opp saften

    Mål mengden silt saft.

    Beregn 800 g sukker per liter sur saft.

    For 1 kg rips regnes det normalt rundt 0.5 liter saft, derfor brukes sukker (400 g).

  5. Kok opp saften

    Hell den målte saften i en ren kjele og kok den raskt opp på middels varme.

    Rør inn sukkeret litt etter litt til alt er oppløst.

  6. La geléen tykne

    La saften småkoke i rundt 15 min.

    Bruk en kald tallerken til gelétest.

    Drypp en dråpe på tallerkenen og dra en skje gjennom.

    Hvis dråpen holder formen og ikke flyter sammen igjen, er geléen ferdig.

  7. Fyll geléen på glass

    Hell den varme geléen over i sterile sylteglass (2 stk).

    Skru på lokk og la glassene stå i ro til de er avkjølte.

    Oppbevar mørkt og kjølig.

  8. Serveringsforslag

    Perfekt til modnet ost, lam og vilt, eller bare som søtt tilbehør på brødskiva.

    Geléen fungerer også godt som fyll i kaker eller som en liten spiselig gave.