Retro norsk hverdags-pizza fra 90-tallet

Dette er klassisk norsk langpannepizza slik mange har vokst opp med. En myk og luftig bunn toppet med en enkel, smakfull kjøttsaus og rikelig med revet ost. Perfekt som lørdagskos, enkel å lage og garantert populær rundt bordet. Oppskriften gir én stor langpannepizza som metter godt.

Tid
50 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
90s-pizza

Ingredienser

Pizzabunn

  • 25 g fersk gjærevt. tørr gjær
  • 1,5 dl vannlunkent, ca. 37 °C
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ts salt
  • 4 dl hvetemeljuster ved behov
  • 0,5 stk gul løkgrovhakkes
  • 300 g kjøttdeig
  • 2,5 ss tomatpuré
  • 2 dl vannjuster ved behov
  • 0,5 terning kjøttbuljong-terningsmuldres i sausen
  • 0,5 ts saltjuster etter smak
  • 0,25 ts pepperjuster etter smak
  • 1 ss oregano
  • 1 fedd hvitløkdeles i to
  • 250 g revet ostmozzarella, gulost
  • 1 stk bakearktil å kle langpannen
  • 1 stk langpanne30x40 cm

Fremgangsmåte

Pizzabunn

  1. Rør ut gjæren

    Rør ut fersk gjær (25 g) i det lunkne vann (1,5 dl) i en stor bakebolle til den er helt oppløst.

  2. Bland inn olje og salt

    Tilsett rapsolje (2 ss) og salt (1 ts) i bollen og visp det lett sammen.

  3. Elt inn melet

    Ha i hvetemel (4 dl) litt etter litt mens du elter til du får en smidig og sammenhengende deig.

    Juster med mer mel hvis deigen er klissete.

  4. Kna deigen

    Legg deigen på en lett melet benk og kna den i noen minutter til den blir glatt og elastisk.

  5. La deigen heve

    Legg deigen tilbake i bollen, dekk til og la den heve i omtrent 30 min.

  6. Skrell og hakk løken

    Skrell gul løk (0,5 stk) og grovhakk den slik at den blir klar til steking.

  7. Forbered hvitløken

    Skrell hvitløk (1 fedd) og del i to på langs slik at smaken frigjøres i sausen.

  8. Stek løk og kjøttdeig

    Varm litt olje i en stekepanne og stek den grovhakkede løken til den blir blank.

    Tilsett kjøttdeig (300 g) og hakk den opp mens den steker til den er jevnt brunet.

  9. Fres tomatpuréen

    Rør inn tomatpuré (2,5 ss) i den stekte kjøttdeigen og la den steke et lite minutt for å fjerne råsmaken.

  10. Lag sausen

    Tilsett vann (2 dl) og smuldre inn kjøttbuljong-terning (0,5 terning).

    Ha i oregano (1 ss), salt (0,5 ts) og pepper (0,25 ts), og legg hvitløksdelene i sausen.

  11. La sausen småkoke

    La sausen putre til den tykner.

    Spe med litt mer vann hvis den blir for fast.

    Fjern hvitløksbitene når smaken er balansert.

  12. Sett ovnen på riktig temperatur

    Forvarm ovnen til 225 °C over- og undervarme.

  13. Kjevle ut pizzadeigen

    Kna deigen lett etter heving, ha den på en melet benk og kjevle den ut til den passer i langpannen.

  14. Forbered langpannen

    Kle langpannen med bakepapir og legg den kjevlede deigen i formen.

  15. Fordel kjøttsausen og strø over ost

    Spre den varme kjøttsausen jevnt utover pizzabunnen.

    Fordel den revet ost (250 g) i et jevnt lag over hele pizzaen.

  16. Stek pizzaen

    Sett langpannen på nest nederste rille i ovnen og stek i 15 til 20 minutter til osten er gyllen og bunnen er gjennomstekt.


    Ta pizzaen ut av ovnen og la den hvile noen minutter før du skjærer den i stykker.

  17. Serveringsforslag

    Server pizzaen rykende varm med en enkel grønn salat, hvitløksdressing eller ketchup ved siden av.

    Den er også god kald i matpakken dagen etter.