Retro norsk hverdags-pizza fra 90-tallet
Dette er klassisk norsk langpannepizza slik mange har vokst opp med. En myk og luftig bunn toppet med en enkel, smakfull kjøttsaus og rikelig med revet ost. Perfekt som lørdagskos, enkel å lage og garantert populær rundt bordet. Oppskriften gir én stor langpannepizza som metter godt.

Ingredienser
Pizzabunn
- 25 g fersk gjær – evt. tørr gjær
- 1,5 dl vann – lunkent, ca. 37 °C
- 2 ss rapsolje
- 1 ts salt
- 4 dl hvetemel – juster ved behov
- 0,5 stk gul løk – grovhakkes
- 300 g kjøttdeig
- 2,5 ss tomatpuré
- 2 dl vann – juster ved behov
- 0,5 terning kjøttbuljong-terning – smuldres i sausen
- 0,5 ts salt – juster etter smak
- 0,25 ts pepper – juster etter smak
- 1 ss oregano
- 1 fedd hvitløk – deles i to
- 250 g revet ost – mozzarella, gulost
- 1 stk bakeark – til å kle langpannen
- 1 stk langpanne – 30x40 cm
Fremgangsmåte
Pizzabunn
- Rør ut gjæren
Rør ut fersk gjær (25 g) i det lunkne vann (1,5 dl) i en stor bakebolle til den er helt oppløst.
- Bland inn olje og salt
Tilsett rapsolje (2 ss) og salt (1 ts) i bollen og visp det lett sammen.
- Elt inn melet
Ha i hvetemel (4 dl) litt etter litt mens du elter til du får en smidig og sammenhengende deig.
Juster med mer mel hvis deigen er klissete. - Kna deigen
Legg deigen på en lett melet benk og kna den i noen minutter til den blir glatt og elastisk.
- La deigen heve
Legg deigen tilbake i bollen, dekk til og la den heve i omtrent 30 min.
- Skrell og hakk løken
Skrell gul løk (0,5 stk) og grovhakk den slik at den blir klar til steking.
- Forbered hvitløken
Skrell hvitløk (1 fedd) og del i to på langs slik at smaken frigjøres i sausen.
- Stek løk og kjøttdeig
Varm litt olje i en stekepanne og stek den grovhakkede løken til den blir blank.
Tilsett kjøttdeig (300 g) og hakk den opp mens den steker til den er jevnt brunet. - Fres tomatpuréen
Rør inn tomatpuré (2,5 ss) i den stekte kjøttdeigen og la den steke et lite minutt for å fjerne råsmaken.
- Lag sausen
Tilsett vann (2 dl) og smuldre inn kjøttbuljong-terning (0,5 terning).
Ha i oregano (1 ss), salt (0,5 ts) og pepper (0,25 ts), og legg hvitløksdelene i sausen. - La sausen småkoke
La sausen putre til den tykner.
Spe med litt mer vann hvis den blir for fast.
Fjern hvitløksbitene når smaken er balansert. - Sett ovnen på riktig temperatur
Forvarm ovnen til 225 °C over- og undervarme.
- Kjevle ut pizzadeigen
Kna deigen lett etter heving, ha den på en melet benk og kjevle den ut til den passer i langpannen.
- Forbered langpannen
Kle langpannen med bakepapir og legg den kjevlede deigen i formen.
- Fordel kjøttsausen og strø over ost
Spre den varme kjøttsausen jevnt utover pizzabunnen.
Fordel den revet ost (250 g) i et jevnt lag over hele pizzaen.
- Stek pizzaen
Sett langpannen på nest nederste rille i ovnen og stek i 15 til 20 minutter til osten er gyllen og bunnen er gjennomstekt.
Ta pizzaen ut av ovnen og la den hvile noen minutter før du skjærer den i stykker. - Serveringsforslag
Server pizzaen rykende varm med en enkel grønn salat, hvitløksdressing eller ketchup ved siden av.
Den er også god kald i matpakken dagen etter.