Retro norsk hverdags-pizza fra 80-tallet

Dette er en nostalgisk pizza slik den ble laget i mange norske hjem på slutten av 70- og 80-tallet. Oppskriften bygger på et gammelt kurshefte fra Meierienes Prøvekjøkken. Den er enkel, mild og akkurat slik barnefamilier lagde pizza før pizzasausen kom på glass: ketchup som base, salami, litt grønnsaker og rikelig med ost. Bunnen er myk og litt tykk, og stekes rett i langpanne. Perfekt når du vil lage en ekte retro-pizza med signaturpreg fra norsk matkultur.

Tid
1:15 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
Generated Image November 27, 2025 - 1_16PM

Ingredienser

Hoveddel

  • 4 dl hvetemel
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1,5 dl vannlunkent, 37 grader
  • 3 ss solsikke/raps/stekeolje
  • 150 g ketchupheinz som pizzasaus
  • 300 g revet ostnorvegia, cheddar, jarlsberg
  • 80 g salamiskåret i skiver
  • 1 stk paprikaskjæres i ringer
  • 1 stk gul løkskjæres i tynne skiver
  • 6 stk tomater
  • 1 ts oregano
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ss solsikke/raps/stekeoljetil langpannen
  • 1 stk langpanne30×40 cm
  • 1 stk bakearktil langpannen

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bland deigen

    Rør sammen hvetemel (4 dl), tørrgjær (1 ts) og salt (1 ts) i en bolle.

    Tilsett lunkent vann (1,5 dl) blandet med solsikke/raps/stekeolje (3 ss).

    Elt deigen til den slipper bollen og blir jevn.

  2. La deigen heve

    Dekk bollen med et klede og hev deigen på et lunt sted til den har doblet seg i størrelse.

  3. Forbered grønnsakene

    Skyll paprika (1 stk) godt og skjær den i tynne ringer.

    Skrell gul løk (1 stk) og skjær den i tynne skiver.

    Skyll tomater (6 stk) godt og skjær dem i tynne skiver.

  4. Klargjør langpannen

    Legg bakepapir i langpannen og smør overflaten lett med solsikke/raps/stekeolje (1 ss) slik at deigen ikke setter seg fast.

  5. Form pizzabunnen

    Trykk den ferdig hevede deigen jevnt utover langpannen til en jevn og litt tykk bunn.

  6. Fordel ketchup

    Smør ketchup (150 g) jevnt utover pizzabunnen, helt ut mot kantene.

  7. Legg på fyll

    Fordel salami (80 g) i skiver utover bunnen.

    Legg løkskiver, tomat- og paprikaringskiver jevnt over pizzaen.

  8. Krydre

    Dryss tørket oregano (1 ts) og pepper (0,5 ts) over hele pizzaen.

  9. Strø over ost

    Fordel revet ost (300 g) jevnt over fyllet til det dekker godt.

  10. Stek pizzaen

    Stek pizzaen nederst i ovnen ved 250 °C i 10–15 minutter til osten er gyllen og bunnen gjennomstekt.

  11. Serveringsforslag

    Server pizzaen nystekt med en enkel grønn salat eller klassisk råkost.

    Den er også god med litt ekstra oregano eller noen drypp chiliolje for en mer moderne vri.

Retro norsk hverdags-pizza fra 80-tallet oppskrift – Norsk | Matly