Raskt syltede granskudd med honning
Dette er en enkel og rask måte å bruke ferske granskudd på. Den varme saltlaken med honning temmer bitterhet og gir en mild, aromatisk smak av gran med lett sødme. Resultatet er sprø, syrlige skudd som fungerer som tilbehør til kjøtt, fisk, ost eller som et overraskende element i salater. Dette er bruksmat, ikke pynt.

Ingredienser
Hoveddel
- 2 dl granskudd – friske, lysegrønne
- 2,5 dl vann
- 1 ss salt
- 0,5 ss honning – flytende
- 1 stk sylteglass – steriliserte, ca. 3 dl
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered granskuddene
Skyll granskudd (2 dl) grundig i kaldt vann.
Plukk bort grove stilker og eventuelle brune deler.
La skuddene renne godt av i sil. - Kok laken
Hell vann (2,5 dl) i kjelen.
Tilsett salt (1 ss) og honning (0,5 ss).
Kok opp under omrøring til salt og honning er helt oppløst.
Ta kjelen av varmen. - Fyll glasset
Legg de skylte granskuddene løst i det steriliserte sylteglasset.
Hell den varme laken over slik at granskuddene dekkes helt. - Etterfyll granskudd
La glasset stå i 1 minutt slik at granskuddene faller sammen.
Press dem forsiktig ned med ren skje.
Fyll på med flere granskudd til glasset er fullt.
Hell over mer lake om nødvendig. - Avkjøl og modn
Skru lokket godt på.
La glasset stå i romtemperatur til neste dag før bruk.
Oppbevar videre i kjøleskap. - Serveringsforslag
Server som tilbehør til vilt, lam eller fet fisk.
Passer også godt finhakket i salater, på smørbrød med ost eller som syrlig kontrast i varme retter.