Prestegårdsringer (terteringer)

Prestegårdsringer, eller terteringer, er klassiske, sprø småkaker med rømme som gir en rik og myk smak uten å bli tunge. Deigen er enkel å jobbe med, kakene holder formen godt, og den tradisjonelle toppen av pisket eggehvite, finhakkede mandler og perlesukker gir både tekstur og et nostalgisk preg. Dette er perfekte julekaker eller kaffekaker som holder seg lenge i tett boks, og de er like fine til kaffebesøk som på kakefatet i høytiden.

Tid
2:20 t
Porsjoner
30
Vanskelighetsgrad
EASY
Prestegårdsringer

Ingredienser

Hoveddel

  • 200 g meierismørkaldt, i terninger
  • 200 g hvetemelsiktet
  • 2 dl seterrømmerøres lett opp før bruk
  • 1 stk eggehvitetil pensling
  • 30 g skåldede mandlerfinhakkede
  • 20 g perlesukkertil topping
  • 1 stk smultringutstikkereller to glass

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered utstyret

    Legg frem to stekebrett og dekk dem med bakepapir.

    Finn frem kjevle, smultringform eller to glass til å stikke ut kakeringer, samt en rist til avkjøling.

  2. Bland de tørre ingrediensene

    Ha hvetemel (200 g) i en stor bolle og fordel de kalde terningene av meierismør (200 g) utover.

    Smuldre smøret inn i melet med fingrene til det ligner grovt sand.

  3. Tilsett rømmen og lag deig

    Rør inn seterrømme (2 dl) som er rørt lett opp.

    Kna deigen raskt sammen til en jevn og samlet deig uten å overarbeide den.

  4. Avkjøl deigen

    Pakk deigen i plast og legg den i kjøleskap i minst 2 timer for å gjøre den lettere å kjevle.

  5. Kjevle og stikk ut ringer

    Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle den til et jevnt lag, ikke for tynt, ca. 4–5 mm.

    Bruk smultringutstikker eller to glass i forskjellige størrelser for å stikke ut ringer.

    Samle rester av deig, kjevle ut igjen og gjenta.

  6. Legg kakene på brett

    Plasser ringene på de bakepapirkledde stekebrettene med litt avstand mellom hver kake.

  7. Forbered pynt

    Finhakk de skåldede mandler (30 g) om det ikke allerede er gjort.

    Ha perlesukker (20 g) klart.

  8. Pensle og topp kakene

    Pisk eggehvite (1 stk) lett med en gaffel.

    Pensle toppen av hver kake med eggehvite, dryss over finhakkede mandler og fordel perlesukker jevnt.

  9. Stek kakene

    Forvarm ovnen til 180 °C over- og undervarme.

    Stek kakene midt i ovnen i ca. 12 min til de er lett hevet og fortsatt lyse.

  10. Avkjøl kakene

    Flytt de ferdige kakene over på en rist og la dem avkjøles helt for å bli sprø.

  11. Serveringsforslag

    Server prestegårdsringer som del av et julekakefat, sammen med kaffe eller gløgg, eller som sprø småkaker til ettermiddagskaffen.